– Det är omänskligt att era patienter köar så länge, anser danska patienten Maria Lassen, som just fått en misstänkt cancerknöl bortopererad från sin bukspottskörtel på Rigshospitalet i Köpenhamn efter två veckors väntan.
1 av 3
– Det är omänskligt att era patienter köar så länge, anser danska patienten Maria Lassen, som just fått en misstänkt cancerknöl bortopererad från sin bukspottskörtel på Rigshospitalet i Köpenhamn efter två veckors väntan. Foto: Johan Bergendorff / SR
– Det här har varit en revolution, ett paradigmskifte att ingen dansk psykpatient behöver vänta mer än en månad på diagnos och ytterligare en månad innan behandlingen startat, säger överläkare Anne Marie Råberg Christensen som är ordförande för det danska barn- och ungdomspsykiatrisällskapet.
2 av 3
– Det här har varit en revolution, ett paradigmskifte att ingen dansk psykpatient behöver vänta mer än en månad på diagnos och ytterligare en månad innan behandlingen startat, säger överläkare Anne Marie Råberg Christensen som är ordförande för det danska barn- och ungdomspsykiatrisällskapet. Foto: Johan Bergendorff / SR
Det finns en risk med allt för mycket fokus på kortade vårdköer och löpande band att man opererar för många patienter, det börjar vi nu se i Danmark, säger Janet Samuel som är planeringschef på Sundhedsstyrelsen.
3 av 3
Det finns en risk med allt för mycket fokus på kortade vårdköer och löpande band att man opererar för många patienter, det börjar vi nu se i Danmark, säger Janet Samuel som är planeringschef på Sundhedsstyrelsen. Foto: Johan Bergendorff / SR

Danska patienter slipper köa

2:01 min

I Sverige har vårdköerna vuxit kraftigt de senaste åren. I Danmark sjunker däremot väntetiden stadigt sedan 15 år tack vare löpande-band-principer.

Om maxväntetiden överskrids erbjuds patienter privat vård.

– Det här har varit en revolution – ett paradigmskifte när psykiatrin i Danmark härom året gick över till pakkeforløb, standardiserade vårdförlopp likt ett löpande band som ska garantera att ingen dansk psykpatient behöver vänta mer än en månad på diagnos och ytterligare en månad innan behandlingen startat, säger överläkare Anne Marie Råberg Christensen, ordförande för det danska barn- och ungdomspsykiatrisällskapet.

Hon var först emot det nya systemet för att kapa vårdköerna, att det skulle bli en fabrik istället för kvalitetsvård, men har svängt när barn som förr kunde vänta ett år nu får hjälp efter några veckor.

De danska vårdköerna sjunker stadigt de senaste 15 åren. Sjukvården har fått mer pengar för att bygga bort flaskhalsar och regionerna har piskan på sig att betala för privat vård till patienter som inte får diagnos och behandling inom två månader.

I Sverige har istället antalet patienter som väntar mer än vårdgarantins tre månader fördubblats under de senaste åren – med undantag för cancervården som kopierat det danska systemet med standardiserade vårdförlopp.

Sverigedemokraterna vill nu att andra patientgrupper ska behandlas på samma sätt och få ett fritt sjukhusval. Allianspartierna har liknande förslag.

– Det finns en risk med allt för mycket fokus på kortade vårdköer och löpande band att man opererar för många patienter. Det börjar vi nu se i Danmark, säger Janet Samuel, som är planeringschef på Sundhedsstyrelsen.

Svensk sjukvård har mycket bra behandlingsresultat visar internationella jämförelser.

– Det är omänskligt att era patienter köar så länge, anser danska patienten Maria Lassen.

Hon har just fått en misstänkt cancerknöl bortopererad från sin bukspottskörtel på Rigshospitalet i Köpenhamn efter två veckors väntan, hälften av patienterna med bukspottskörtelcancer i Sverige köar mer än den uppsatta ledtiden på en dryg månad.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".