Kriminella utnyttjar flyktingar i ekobrott

2:04 min

Flyktingar utnyttjas av organiserade kriminella för att begå ekobrott. Fenomenet är nytt – men något som myndigheterna i flera år befarat ska hända.

Redan i samband med den stora flyktingvågen 2015 såg de brottsbekämpande myndigheterna en ökad risk för att asylsökande och nyanlända skulle dras in i organiserad ekonomisk brottslighet - där kriminella utnyttjar utsatta personer och exempelvis använder dem som målvakter i bolag som drivs enbart i syfte att begå brott.

Nu ser myndigheterna tecken på att farhågorna har blivit verklighet, även om det är oklart hur stort problemet är.

– Det som vi kan se är att man har utnyttjat flyktingarnas identitet i vissa fall för olika typer av ekonomisk brottslighet. Det är helt enkelt att deras identiteter används för att öppna konton, penningtvätt och så vidare, säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten.

– Men hur omfattande det är det är för tidigt att säga, säger han.

Den som upplåter sin identitet och blir målvakt åt organiserade brottslingar får ofta betalt för det. Vissa är medvetna om vad de ger sig in på, men inte alla, enligt Patrik Lillqvist, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten.

– Precis som med alla andra målvakter, sådana som blir lurade in i det, så har man dålig kunskap. Man vet inte att man gör något fel, utan man får en friserad sanning: "Det här är ingen fara. Du tjänar bara pengar. Du gör ingenting."

– Man lånar ut sin identitet, sedan gör man inget mer och har ingen aning om vad som händer med sina egna personuppgifter och bankkonton. Man inser inte följderna, att man kan bli misstänkt för brott. Man blir lurad helt enkelt, säger Patrik Lillqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista