Vården het fråga i partiledardebatten

1:33 min

Under kvällen hölls den första partiledardebatten i valspurten. Bland ämnena som debatterades fanns vård och klimat. Men inledningsvis hamnde fokuset på gårdagens bilbränder i Västsverige.

– Det viktigaste nu är att visa att samhället mobiliserar mot brottsligheten, vi ska visa att samhället alltid är starkare än de kriminella, sade statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi kan inte bara gång på gång säga att det är oacceptabelt och sedan i praktisk handling låta det ske , sade moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Det är Expressen och Dagens Industri som anordnade debatten som hölls i en tv-studio i Göteborg. Och det hettade till snabbt när debatten kom in på vårdfrågan, mellan socialdemokraternas Stefan Löfven och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som inte var nöjd med regeringens agerande när det gäller sjukvården

– Köerna har fördubblats under din tid som ansvarig för svensk sjukvård. 86 000 personer har i dag väntat alldeles för länge på operation eller specialistvård, sade Ebba Busch Thor.

Stefan Löfven svarade att det ska satsas mer, fler anställda i vården och bättre villkor.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill se fler händer i vården.

– Se till att få bort delade turer, se till att ta bort oregelbundet skiftarbete i vården, se till att möjliggöra för de som vill jobba mer. De finns redan på arbetsplatsen, se till att de får jobba så mycket som möjligt, sade Jimmie Åkesson.