.
Foto: Johan Nilsson / TT

Nu öppnar utlandsröstningen

2:32 min

Från och med i dag öppnar ambassader och konsulat runtom i världen upp för förtidsröstning för utlandssvenskar, och intresset blir allt större.

– Från förra valet så verkar antalet röstkort som vi skickat ut ha ökat med runt 18 000 och det är ett 10-tal nya länder som har tillkommit där man kan rösta på ambassader och konsulat, säger Hans-Ivar Swärd på Valmyndigheten. 

I år har Valmyndigheten skickat ut nästan 149 000 röstkort till svenska medborgare som är bofasta i utlandet. På 248 ambassader och konsulat runtom i världen kan man rösta från och med i dag. Man kan också brevrösta från det land man bor i.

Ett av de konsulat som för första gången slår upp portarna för förtidsröstande utlandssvenskar är konsulatet i Accra, Ghana. Där är förberedelserna i full gång berättar Fredrik Morsing på konsulatet som ser fram emot utlandsröstningen.

– Jag tycker det är kul att vi kan göra det. Jag har själv vid andra tillfällen vart utomlands och haft svårt att kunna rösta. Vi har försökt sprida att man kan komma hit och rösta. Och sen har vi satt upp lite affischer och sådär, säger Fredrik Morsing.

Valdeltagandet bland svenskar i utlandet låg vid det senaste valet på 32 procent. Lågt i jämförelse med de 85,8 procent av den totala svenska befolkningen som röstade. Men Fredrik Morsing hoppas att många ska ta tillfället i akt och komma och rösta på konsulatet i Accra.

– Vi hoppas på så många som möjligt, men det kommer ju inte bli några långa köer här. Det finns ju inte så många svenskar här men de som vi har vart i kontakt med är ju positiva att det går att rösta här. Det är ju ganska viktigt att man kan göra sin röst hörd även om man inte råkar vara i Sverige på valdagen, säger Fredrik Morsing.

Snart öppnar också ambassadens sektionskontor i Erbil i irakiska Kurdistan för svenskar som vill gå och rösta där. Awni Ali har flyttat tillbaka till Erbil efter många år i Sverige. Men han fortsätter att följa svensk politik i media för att hålla sig uppdaterad och inte förlora det svenska språket. Och trots att han inte bor i Sverige längre tycker han att det är viktigt att utnyttja rösträtten för sin familj som bor kvar.

– Jag har rätt att rösta och därför vill jag använda den. Jag tror att det är jätteviktigt att alla som har den här rättigheten använder den, säger Awni Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".