Vattenkraften kan bli valfråga

Inför valrörelsen väcks åter kravet på en återbäring på vattenkraften. Föreningen Sveriges Vattenskraftskommuner vill ha mindre statsbidrag och istället behålla en del av de pengar som vattenkraften genererar. Föreningen föreslår en återbäring som innebär 1 öre per kilowattimme.
Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner består av 44 kommuner från de sju skogslänen, som alla producerar vattenkraft, och som man ser det, en stor del av den energi som håller igång hela Sverige. Kravet som ställs är en återbäring på vattenkraften på 1 öre per kilowattimme, vilket motsvarar 600 miljoner kronor. Modellen används redan i Norge, där det varje år återförs 1,3 miljarder norska kronor till de kommuner och regioner där vattenkraften produceras. Frågan är inte ny. Kravet har drivits mot riksdag och regering i flera år med intensifierade lobbyinsatser och nu vill vattenkraftskommunerna göra det till en valfråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".