Migrationsverket: Gymnasielagen går att använda

2:01 min

Migrationsverket godkänner beredningen av gymnasielagen, som ger flera tusen unga en ny chans att få stanna i Sverige. Det framgår av ett yttrande som verket lämnat till Migrationsöverdomstolen, som prövar frågan.

Turerna kring den nya så kallade gymnasielagen fortsätter. Det handlar om lagen som ger cirka 9.000 unga personer, framför allt afghaner, en ny chans att få uppehållstillstånd.

Två av landets fyra migrationsdomstolar har vägrat att använda lagen, de anser att beredningen har varit bristfällig. Därmed minskar chansen för de unga afghanerna att få stanna.

Men nu prövas frågan i högsta instans, migrationsöverdomstolen, som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet, oklart när.

Under tiden har Migrationsverket stoppat alla prövningarna i väntan på överdomstolens utslag.

En huvudfråga i prövningen i högsta instans är det sänkta kravet på den sökande att styrka sin identitet. Det var en förutsättning för att de ungdomar som berörs skulle omfattas eftersom de allra flesta saknar id-handlingar. Det var Migrationsverket självt som påtalade detta för regeringen, som då sänkte beviskravet.

I ett nytt yttrande skriver nu Migrationsverket att den kritiserade beredningen av lagen varit okej och därför kan lagen tillämpas.

Frågan är bara hur tungt verkets röst kommer att väga i överdomstolens bedömning. Migrationsverket har avböjt att kommentera sitt yttrande i radion.

Gymnasielagen trädde i kraft i juli och gäller i tre månader. Det var Miljöpartiet som drev på den i regeringen och i riksdagen fick lagförslaget stöd från Vänsterpartiet och Centern.

De nya bestämmelserna innebär bland annat ett sänkt beviskrav vad gäller den asylsökandes identitet, något som migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm inte anser går att tillämpa.

Migrationsdomstolen i Göteborg har bett EU-domstolen om vägledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista