Bildmontage: Avvisningsdokument/Afghanistans flagga.
Bildmontage: Avvisningsdokument/Afghanistans flagga. Foto: Ralf Hirschberger/TT, B.K. Bangash/TT

Oenighet kring avvisningar till Afghanistan

2:09 min

Det är bara ett av de 16 tyska förbundsländerna som avvisar obegränsat till Afghanistan, trots att regeringen gett grönt ljus.

Tysklands regering lyfte för en dryg månad sedan de begränsningar för avvisningar till Afghanistan som hade införts efter terrorattentatet mot olika västambassader i maj 2017.

I tisdags kväll lyfte ett plan från Münchens flygplats mot Kabul, ombord fanns 46 män vars asylbegäran hade avslagits. Det är andra gången inom en månad som ett avvisningsflyg gick till Afghanistan, och det bara några timmar innan ett nytt svårt attentat skakade Kabul. Men det råder ändå enighet kring avvisningarna i Tyskland.

Trots att regeringen i Berlin alltså gett grönt ljus, är det bara delstaten Bayern som genomför avvisningar oinskränkt till Afghanistan, visar en sammanställning som public-service-bolaget ARD har gjort. Det vill säga: man avvisar dem man kan hitta, vilket inte är lätt, eftersom många asylsökande går under jorden så fort de får avslag på sin asylansökan.

Bayerns kristdemokratiska regering står inför ett val i höst och man har satsat på en tydlig strategi: intensiva integrationsåtgärder för de flyktingar som fått asyl, men konsekventa avvisningar av personer som har fått avslag. Med den linjen hoppas kristdemokratiska CSU i Bayern vinna mot högerpopulistiska AfD, som hotar CSUs traditionella egna majoritet i Tysklands sydligaste delstat.

Alla andra 15 förbundsländerna har inte hakat på Bayerns hårda linje. Grundprincipen är fortfarande att enbart lagförda kriminella avvisas, samt personer som säkerhetspolisen klassar som en fara för Tysklands nationella säkerhet. Det har handlat om en handfull personer de senaste månaderna. I fyra länder diskuteras dock för närvarande en ändring av avvisningsstrategin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".