Finansminister Magdalena Andersson (S) och Per Bolund, biträdande finansminister (MP) fotograferad på Harpsund. Foto: Henrik Montgomery / TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Per Bolund, biträdande finansminister (MP) på Harpsund. Foto: Henrik Montgomery / TT Foto: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson om det ekonomiska läget: "Vi ser stora risker i världsekonomin"

0:27 min

Trots en orolig världsekonomi så räknar regeringen med en bättre svensk ekonomisk utveckling och starkare statsfinanser än tidigare. Reformutrymmet för 2019 är fem till sex miljarder, enligt finansminister Magdalena Andersson.

Det traditionsenliga regeringssammanträdet i Harpsund, som avslutas med kräftskiva, pågår just nu.

Klockan 15.00 presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) finansdepartementets nya prognos.

– Vi har god tillväxt, arbetslöshetens sjunker, sysselsättningen stiger, och de offentliga finanserna har stärkts. Vi har sparat 166 miljarder under mandatperioden, och betalat av på statsskulden, säger Magdalena Andersson.

Hon lyfter dock fram en orolig omvärld, med USA:s handelstullar och Brexit som exempel.

– Vi ser stora risker i världsekonomin. En alltmer protektionistiskt agenda från ett visst Twitter-konto. Det påverkar inte minst Sveriges exportindustri, säger finansminister och syftar på USA:s president Donald Trumps aktivitet i sociala medier.

Även Italiens och Turkiets ekonomier lyfts fram som orosmoment av Magdalena Andersson. Och hon säger att antalet klimatflyktingar kommer att öka rejält.

– För att möta klimatförändringar måste vi bekämpa förändringarna och ta kampen mot ett extremt väder, säger Magdalena Andersson, och lyfter fram ett projekt där stål produceras på ett mer klimatvänligt sätt.

Men trots en orolig omvärld och världsekonomin "tuffar det på rejält i den svenska ekonomin", enligt finansminister.

– Det är en ljus prognos, säger hon.

Regeringen räknar med en BNP-tillväxt i år på 2,9 procent och 2,1 procent nästa år. Arbetslösheten väntas landa på 6,2 procent både i år och nästa år.

Regeringen räknar också med ett högre överskott i de offentliga finanserna än tidigare i somras. Överskottet tros landa på 1,0 procent av BNP, mot tidigare 0,7 procent.

Reformutrymmet för nästa år är fem till sex miljarder, enligt Magdalena Andersson. Hon vill inte svara på vad hon vill lägga de pengarna på.

På frågan om det väntar sakttehöjningar för att genomföra reformer nästa år svarar hon:

– Vår bedömning är att vi kommer klara kommunernas utmaningar, att nyanlända ska komma i jobb, med de resurser som växer fram, givet de prognoser som vi har nu.

Finanspolitiska rådet, en oberoende statlig myndighet, skrev i våras i sin årliga rapport om svensk ekonomi att det råder högtryck ekonomin. Och att det lär fortsätta så till och med 2020.

Men, enligt Finanspolitiska rådet, bör regeringen strama åt i stället för att försvaga de offentliga finanserna när konjunkturen går bra.

Harpsund, i Flens kommun i Södermanland, är vid sidan om Sagerska huset i centrala Stockholm statsminister Stefan Löfvens tjänstebostad. Efter Magdalena Anderssons tal väntar ikväll kräftskiva för regeringen.

Fakta Harpsund

Harpsund testamenterades år 1952 till staten av affärsmannen Carl August Wicander. Ändamålet med donationen är att statsministern ska använda Harpsund både för sin egen del och för att där kunna ta emot svenska och utländska gäster. Harpsund används idag för representation, arbete, regeringskonferenser och rekreation.

Wicanders testamente är vägledande för förvaltningen av Harpsund. Möblering och övrig inredning tar hänsyn till byggnadernas kulturhistoriska värden och den byggnads- och inredningsstil som präglar Harpsund.

Under 2011-2012 genomförde Statens fastighetsverk stambyte och andra renoveringar i Harpsunds huvudbyggnad, där inga omfattande renoveringar har gjorts under de senaste 60 åren. I samband med stambytet delades ett par gästbadrum av och gjordes om till mindre duschrum. Förvaring, interiör och vitvaror i kök sågs också över. Renoveringarna skapade förutsättningar för att kunna använda Harpsund i enlighet med donationen även i framtiden.

Källa: Regeringskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista