Influensavaccination.

Få svenskar vaccineras mot influensa

På måndag i nästa vecka drar årets influensavaccinering i gång. Men det är få svenskar som vaccineras mot influensa, visar en rapport som gjorts på uppdrag av världshälso- organisationen WHO. Det kan innebära att Sverige får svårt att få tillräckligt med vaccin vid ett större influensautbrott.

Att så få vaccineras är bekymmersamt, tycker Annika Linde som är tillträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. Hon tycker att det verkar råda något slags viking-mentalitet i Sverige och de andra nordiska länderna.

– Det förefaller som om det finns någon sorts gemensamt koncept, och det skulle kunna vara viking-andan, att ”vi är så stora friska och starka, vi klarar det här, vi behöver inte vaccinera oss.”

Få vaccineras i Norden
Enligt tidningen Dagens Medicin visar WHO:s rapport att bara 127 av 1 000 svenskar vaccineras. Det är bara Norge som uppvisar lägre tal i den här undersökningen som omfattar 56 länder. I Tyskland vaccineras 210 personer av 1000.

Överhuvudtaget har alla de nordiska länderna låg vaccinationstäckning.

Att få svenskar vaccineras beror enligt statsepidemiolog Annika Linde på att det i Sverige är upp till varje landsting att bestämma om vaccinering. Då blir det inga riksomfattande kampanjer.

I andra länder vaccineras också många unga friska personer på arbetsplatserna.

Svårt få vaccin vid storepidemi
Men att få svenskar vaccineras kan enligt Annika Linde leda till att onödigt många insjuknar och måste ligga på sjukhus eller i värsta fall dör. Men på sikt finns också risken att det blir svårare att få tillräckligt med vaccin till nästa stora influensaepidemi.

– Om det så småningom blir ett jättelikt influensautbrott över världen, när det då väl kommer vaccin kommer produktionskapaciteten vara ganska liten. Då räknarvi med att man kommer att få köpa av det nya vaccinet i förhållande till hur mycket man har använt i fredstid, så att säga, säger Annika Linde.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".