Rwanda i handelskrig med USA om kläder

4:06 min

Flera länder har råkat ut för höjda amerikanska handelstullar – ett mindre känt exempel är det lilla östafrikanska landet Rwanda. Den sista juli införde Trump importtull på rwandiska kläder.

För några år sedan började de östafrikanska staterna avveckla importen av utländska, använda kläder till förmån av sina egna klädindustrier. Billiga kläder, som ofta tillverkas i Asien, används i Europa och USA och sedan doneras till välgörenhet – hamnar till sist i afrikanska länder, där de konkurrerar ut lokal textilindustrier.

– Gamla bilar, gamla kläder, allt som vi i västvärlden får över skickas till Afrika. Det är inte bara att de vill skapa jobb, det handlar också om ideologi - "vi behöver inte ta vad de kastar bort", säger Iina Soiri, direktör på Nordiska Afrikainstitutet.

Rwanda mer än tiofaldigade sina tullar på använda kläder – men då reagerade en amerikansk förening för företag som exporterar återvunna textilier. De ansåg att tullarna skulle skada amerikanska jobb.

USA hotade då de östafrikanska länderna med att utesluta dem från den så kallade Agoa-överenskommelsen – Africa Growth and Opportunity – som gett många afrikanska länder möjlighet att sälja just kläder tullfritt till USA. Tanzania, Kenya, och Uganda föll för trycket – men inte president Kagame i Rwanda, som stod fast vid höjda tullar.

– Det kommer att komma negativa konsekvenser, men Kigali har bestämt sig för att skydda sin egna industri, och regeringen och människorna är redo att göra en uppoffring, säger Vicor Adetula, forskningschef på Nordiska Afrikainstitutet.

– Det är symboliskt viktigt – att använda second hand-kläder är inte precis en uppskattad tradition.

Nu har USA:s president Trump följt sin devis "America First" och införde importtull på rwandiska kläder från och med den sista juli. Enligt Adetula skiljer sig inte det president Kagame gör i Rwanda så mycket från Trumps politik – man skyddar sin egen marknad.

I Rwanda finns röster både för och emot – inom den lokala klädbranschen uppskattar man presidentens försök att hålla produktionen lokal, men de som inte har råd att köpa lokalt producerade plagg – och människor som säljer de använda kläderna – är inte nöjda.

Enligt tidningen Washington Post jobbar cirka 18 000 människor i Rwanda med försäljning av använda kläder, och många av dem har tvingats höja priserna, sedan tullarna trädde i kraft.

Också Sverige exporterar mycket använda kläder till afrikanska länder genom välgörenhetsorganisationer. Enligt en rapport som Nordiska Ministerrådet beställde för två år sedan ökade Sverige sin export av begagnade kläder från 16 000 ton år 2011, till 21 000 ton år 2014.

Mats Svensson, internationell sekreterare på fackförbundet IF metall har tidigare undersökt hur exporten av begagnade kläder påverkar länderna dit de hamnar.

– När man lämnar sina kläder till organisationer som säljer dem vidare till export, tror man att man gör en god gärning men i verkligheten bidrar man till sämre förutsättningar till ekonomisk utveckling, säger han.