Sara Danius.
1 av 2
Sara Danius. Foto: Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Sara Danius
2 av 2
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

"Metoo-rörelsen stod och bankade på dörren"

1:57 min

Sara Danius lämnade uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademien i april i år, efter tre år som den första kvinnan på posten. I dagens sommarprat tar hon bladet från munnen och berättar om hösten som skakade om Svenska Akademin.

Tidslinje: Tio följder av #metoo

– Jag läste DN-artikeln med ett nyktert öga. Jag fylldes av avsmak och äckel. Det blev inte bättre av att journalisten underströk att flera av övergreppien ska ha begåtts i lägenheter som sägs av akademien. Nu hade problemet landat hos mig.

Så minns Sara Danius läsningen av den artikel i Dagens Nyheter som publicerades i höstas, i vilken 18 kvinnor menade sig ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som är gift med en medlem i Akademien.

Strax därefter var krisen ett faktum.

Sara Danius säger att hon fick i uppgift att sanera efter sina företrädares misstag och att hon uppmuntrade dem att rannsaka sig själva. Men de sade ingenting och gjorde ingenting. 

I våras lämnade Sara Danius stol nummer sju och posten om ständig sekreterare.

– Ett spel hade pågått bakom min rygg. Majoriteten av de kvarvarande ledamöterna hade inget förtroende för mig, hette det. 

I ett sms till Ekot kommenterar Horace Engdahl avsnittet: 

"Jag har ingen annan kommentar än att jag beklagar alla de brott mot Svenska Akademiens sekretessbestämmelser som jag hör talas om och att jag inte har någon önskan att bidra till den genren". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista