Polis vid gränskontroll.
Polis vid gränskontroll. Foto: Dolores Ochoa/TT

Ecuador inför nya passregler – försvårar för venezuelanska flyktingar

1:56 min

Ecuador gör det svårare för migranter från Venezuela att komma in i landet. Sen igår måste venezuelaner visa pass för att få passera gränsen, istället för de id-handlingar som tidigare godtagits. Nu har hundratals flyktingar fastnat vid gränsen.

– Jag och min fru hoppas att Ecuadors regering ska vara human och släppa in oss så att vi kan ta oss vidare till Peru, säger venezuelanen Gabriel Malavolta till nyhetsbyrån Reuters i kön till gränsövergången.

Han har själv ett gilitigt pass men hustrun Jenny har bara ett ID-kort, berättar han.

Det var vid middagstid igår som de nya passreglerna infördes, som en följd av att över en miljon venezuelaner flytt utomlands sen förra året. De flyr bort från den svåra demokratiska och ekonomiska kris som råder i Venezuela.

De flesta tar sig till grannlandet Colombia, och många fortsätter sedan längre bort till länder som Ecuador, Peru eller Chile. Hittills har flyktingarna från Venezuela tillåtits passera gränserna om de kunnat visa upp id-kort. Men nu har alltså Ecuador infört passtvång, vilket gjorde att hundratals venezuelaner igår fastnade vid gränsen.

En av dem var Gabriel Malavolta som nu funderar på att vända tillbaka till Venezuela.

Ecuador är inte det enda sydamerikanska landet som skärper sina gränskontroller. I början av augusti stängdes den största gränsövergången från Venezuela till det södra grannlandet Brasilien för venezuelaner.

Peru kommer att införa krav på pass för medborgare från Venezuela från och med fredag. Colombia, som tagit emot flest migranter från Venezuela, protesterar och kräver att regionens länder måste fortsätta att ta ansvar för flyktingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".