Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Östros kritik av Kina får konsekvenser"

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 16.57

Näringsminister Thomas Östros kritiska uttalande när han på onsdagen besökte en textilfabrik utanför Peking, kommer att få konsekvenser. Det säger Linus Hagström, forskare på Utrikespolitiska institutet.

– Det kommer att bli ett väldigt starkt tryck på protektionistiska åtgärder i Europa och USA om man inte ser förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter och löntagarnas villkor i Kina.

– Jag har inga illusioner om deras ambitioner att vara demokratiska men de måste förstå att detta kan bli konsekvensen om man inte förbättrar villkoren, sa Thomas Östros.

Näringsministern kritiserade Kina för bristande demokratiambitioner när han besökte en av landets textilfabriker.

Krav på protektionism
Östros sa att Kinas regering måste vara medvetet om att kraven från löntagare i USA och Europa på protektionistiska åtgärder kommer att öka om de upplever sig bli utkonkurrerade av ett land där arbetarna lever under usla förhållanden.

Svenska textilbranschens ombudsman Åke Weiler håller med Östros men anser att kinesiska arbetares villkor har väldigt liten betydelse i den diskussion som finns om handelstullar och att löntagare i väst mer bryr sig om sina egna jobb än kinesiska arbetare.

– De som arbetar med att stoppa importen från Kina de vill ju göra kinesiska arbetare arbetslösa till att börja med. Protektionistiska fackföreningar och protektionistiska industrigrenar bryr sig inte om de kinesiska arbetarnas väl och ve överhuvud taget, säger Åke Weiler.

”Får konsekvenser”
Att Thomas Östros riktar kritik mot Kinas bristande demokrati under ett besök i landet har betydelse, säger Linus Hagström, doktor i statsvetenskap och forskare på Utrikespolitiska institutet.

– Att rikta kritik på plats är något helt annat än att säga det på hemmaplan. Samtidigt tror jag att den kinesiska regeringen vet ungefär var den svenska regeringen står i den här frågan så det kommer inte som någon direkt överraskning.

– Men när man säger en sådan här sak på plats kommer det säkert att få konsekvenser på ett eller annat sätt, säger Linus Hagström, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".