Lööf: Beredd att låta den tillfälliga asyllagen ligga kvar

1:12 min

När Centerledaren Annie Lööf frågades ut i P1morgon nu sa hon att hon är beredd att låta den tillfälliga asyllagen, som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd och kraftiga inskränkningar på möjligheten för familjeåterförening, ligga kvar tills dess att en ny bred migrationspolitisk överenskommelse är på plats.

– Först och främst hade det ju varit bra om vi så snabbt som möjligt skulle få en långsiktig och hållbar migrationspolitik på plats, sa Annie Lööf. Men skulle den dra ut på tiden utesluter inte jag att förlänga den nuvarande tillfälliga lagstiftningen som finns men då tycker jag att det är rimligt att barn ska få återse sina föräldrar och att införa särskilda och ömmande omständigheter. 

Den ska justeras om den ska förlängas?

– Ja, det är min utgångspunkt.

Annie Lööf sade i utfrågningen att en av de viktigaste frågorna att få med i en migrationspolitisk överenskommelse bland annat är familjeåterförening.

Skulle en sådan överenskommelse inte vara på plats när den nuvarande tillfälliga asyllagen slutar att gälla nästa år, är hon beredd att förlänga den, men då med kravet på att få in några av sina hjärtefrågor.

Frågan är hur Centerpartiet ska få igenom det?

– Det är ju en del av en förhandling som måste ske under nästa mandatperiod. Skulle det vara så att den tillfälliga lagen behöver förlängas behöver man göra vissa justeringar och använda en del av den utlänningslag som ligger i botten, säger Lööf.

Annie Lööf fick också frågor om den tillfälliga gymnasielagen som skulle ge vissa ensamkommande ungdomar en ny chans att söka uppehållstillstånd. Centerpartiet fick stark kritik, inte minst av Moderaterna, för att stödja den i riksdagen och nu är domare oeniga om huruvida den alls går att tillämpa.

Om slutsatsen blir att lagen inte går att tillämpa, ger Annie Lööf inga garantier för att underlätta för den här gruppen att stanna.

Centerledaren Annie Lööf frågades ut av Daniel Alling och Monica Saarinen.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista