Vänster: Skärmdump av Hizb ut-Tahrirs material. Höger: En av de platser Hizb ut-Tahrir kampanjat på är utanför Stockholms moské.
1 av 2
Vänster: Skärmdump av Hizb ut-Tahrirs material. Höger: En av de platser Hizb ut-Tahrir kampanjat på är utanför Stockholms moské. Foto: Skärmdump/ Henrik Montgomery/TT
Temmam Asbai in his office at the Stockholm Mosque.
2 av 2
Temmam Asbai, ordförande för islamiska förbundet, som driver Stockholms moské. Foto: Nathalie Rothschild / Radio Sweden

Islamistisk grupp uppmanar svenska muslimer att inte rösta

1:40 min

En islamistisk grupp uppmanar svenska muslimer att bojkotta valet i september. Budskapet är att det är syndigt att delta i icke-islamiska val.

Hizb ut-Tahrir, också känt som det islamiska befrielsepartiet, driver en kampanj under rubriken "Använd din röst - men inte till valet". 

I ett videoklipp publicerat på Facebook uppmanar Hizb ut-Tahrir muslimer att avstå från att rösta i september. Man menar att det är haram – förbjudet enligt Islam.

"Vi era bröder inom Hizb ut-Tahrir uppmanar er till att bojkotta valen."

De försöker också samtala med och sprida information bland muslimer, till exempel utanför Stockholms moské.

Men Temmam Asbai, ordförande för islamiska förbundet, som driver moskén, menar att de inte kan ta ansvar för vad som sker utanför den.

– Vi har alltid uppmuntrat muslimer att delta i valet och att använda sin rättighet att rösta. Det är vår linje och vi kommer att göra det även i år, säger Temmam Asbai. 

Efter att ha sökt Hizb ut-Tahrir vid flera tillfällen fick Ekot slutligen ett skriftligt, anonymiserat svar. Gruppen förklarar där att Hizb ut-Tahrirs mål är "att upprätthålla muslimernas islamiska identitet". Budskapet med den pågående kampanjen är att muslimer bör vara engagerade och aktiva i samhället, men att politisk påverkan inte enbart handlar om att rösta.

Enligt Kirstine Sinclair, lektor i mellanösternstudier vid Syddanska universitetet och författare till en bok om Hizb ut-Tahrir, är kampanjen i linje med gruppens arbetsmetoder världen över.

– Hizb ut-Tahrirs medlemmar är övertygade om att de kan etablera en mer rättvis stat för muslimer, ett kalifat, säger Kirstine Sinclair. 

Gruppen är inte våldsam, enligt Kirstine Sinclair, men den är antisemitisk och homofobisk, tillägger hon. I flera länder är den förbjuden.

De fokuserar särskilt på att nå ut till unga personer för att sprida budskapet att Hizb ut-Tahrir kan erbjuda ett rättvisare samhälle.

– Vad de försöker göra är att hitta erfarenheter av orättvisor och använda det för att argumentera för behovet av en mer rättvis, muslimsk stat, säger Kirstine Sinclair. 

Hizb ut-Tahrirs Skandinaviska bas finns i Danmark men det finns också mindre förgreningar i Norge och i Sverige. Gruppen vill inte tala om hur många medlemmar man har i Sverige eller hur länge man varit aktiv här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".