Migranter på ett båtdäck
Italien låter inte migranterna gå i land om inte andra EU-länder går med på att dela på mottagandet. Foto: Orietta Scardino/AP/TT.

Sverige säger nej till migranter från räddningsfartyg

1:10 min

I en hamn på Sicilien ligger ett räddningsfartyg med migranter, utan att människorna ombord får gå i land. Italien hotar med att skicka tillbaka migranterna till Libyen, om inte andra EU-länder ställer upp, men Sverige säger nej.

Beskedet från Sverige att man inte vill ta emot migranter har redan framförts till Italien av statssekreterare Lars Westbratt på justitiedepartementet. Motiveringen är att Sverige redan har tagit emot många som befinner sig på flykt och att det nu är dags för andra länder att visa solidaritet.

Under sommaren har flera båtar hindrats att gå in i hamn när varken Italien eller Malta velat acceptera fler flyktingar och andra länder har då lovat att hjälpa till, bland andra Tyskland, Frankrike och Spanien.

Läkare utan gränsers räddningsfartyg Aquarius har två gånger blivit liggande många dagar till havs med hundratals migranter ombord. Och Anna Sjöblom på Läkare utan gränser är i dag besviken över regeringens besked.

– Den svenska regeringens linje har ju varit att EU ska ha ett gemensamt och solidariskt flyktingmottagande, men i den här akuta situationen så har man inte – vare sig i ord eller handling – tagit något större ansvar förutom att säga att man måste lösa de stora övergripande frågorna, säger Anna Sjöblom.

Migrationsminister Helene Fritzon vill inte kommentera detta i dag. Men Miljöpartiet säger i en skriftlig kommentar till Ekot att man gärna ser att Sverige ställer upp och tar emot migranter, men har inte velat berätta om frågan har diskuterats i regeringen.

Vänsterpartiets Jens Holm, i Riksdagens EU-nämnd, ger regeringen underkänt.

– Jag tycker att det är förvånande och lite nedslående att Sverige inte är ett land som bistår flyktingar som just nu befinner sig på Medelhavet och behöver en fristad, säger Jens Holm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista