Kristersson: Vill inte ändra asyllagen

2:38 min

När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågades ut i P1-morgon han att han inte vill gå Centerpartiet till mötes och underlätta för familjeåterförening.

I utfrågningen i går sa centerledaren Annie Lööf att hon kan tänka sig att förlänga den tillfälliga asyllagen men då med vissa justeringar, men för det får hon inget stöd av Ulf Kristersson.

Det var igår när Annie Lööf frågades ut i P1morgon som hon sade att den tillfälliga asyllagen, som slutar gälla nästa sommar, kan komma behöva förlängas men att hon då vill att reglerna ändras så att möjligheterna för familjeåterförening underlättas.

Hon fick stöd av Liberalerna under dagen. Men Ulf Kristersson vill inte se den förändringen:

– Att göra ytterligare förändringar i tillfälliga lagar skulle jag vara mycket försiktig med.

Många menar ju att integrationen underlättas av att familjer får vara tillsammans, så varför inte låta de här människorna återförenas med sina familjer?

– Jag har naturligtvis respekt för den synpunkten, samtidigt var den tillfälliga lagen till för att inte längre ha en flyktingpolitik som väsentligen avvek från andra europeiska länder.

Ulf Kristersson fick också frågor om regeringsbildningen. Han avfärdade helt tanken på en ensam moderatregering, "om inte himlen faller ner", som han sade. Siktet är helt inställt på att bilda en alliansregering. Men bara om det finns förutsättningar, sade Ulf Kristersson som betonade väljarnas ansvar:

– Ytterst har ju väljarna ett ansvar. Vad vill ni se? Vilka vägval vill ni se för Sverige? Vill ni göra det lätt eller svårt att bilda en bra regering? Det är väljarnas ansvar inte mitt ansvar, säger Ulf Kristersson.

En annan av frågorna under utfrågningen gällde människors tro på att politiken kan lösa de problem som finns. Ulf Kristersson menar att det finns en risk för att människor tappar den tron

– Om politiken inte visar sig kapabel att lösa stora problem som många människor upplever förlorar politiken sin förmåga att leda och vara en auktoritet i samhället. Det bekymrar mig ganska mycket. Det är samhällskontraktets ena sida, att politiken visar sig stå för sin del av samhällskontraktet.

Men att förtroendet för samhällsinstitutionerna gått ner stöds inte av de resultat SOM-institutet vid Göteborgs universitet har fått i sina mätningar. 

– Dels finns det ju andra mätningar som visar att det finns bristande förtroende för samhällsinstitutioner. Jag tycker också att det intuitivt känns på det sättet, att i en situtation där vi har rätt stora problem som inte löses, det är klart att det eroderar en del av det förtroendekapital som behövs, säger Ulf Kristersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista