Spricka i regeringen om räddade migranter

1:42 min

Källor inom Miljöpartiet säger nu till Ekot att Socialdemokraterna agerade helt på egen hand när regeringen i går tackade nej till att ta emot migranter från ett räddningsfartyg i Italien.

Här finns alltså en spricka i den rödgröna regeringen eftersom Miljöpartiet hade velat att Sverige skulle ställa upp.

Som vi hörde i Ekot i morse säger Sverige alltså nej till en förfrågan från Italien om att ta emot migranter från ett räddningsfartyg som just nu ligger i hamn på Sicilien, utan att människorna ombord får gå iland.

Under hela sommaren har flera båtar blivit liggande i Medelhavet, när Italien och Malta stängt sina hamnar. Frågan har inte lösts förrän andra EU-länder har lovat att ta emot migranterna. Bland andra Tyskland, Spanien och Frankrike har ställt upp.

Nu senast kom frågan till Sverige om man ta emot några av de 177 migranterna ombord på den italienska kustbevakningens fartyg Diciotto. Tidigare förfrågningar har handlat om att varje land tar emot ungefär 50 personer. Exakt hur många man bett Sverige att ta emot är oklart.

Beskedet från Sverige är att vi redan har tagit emot många flyktingar och att det nu är andra länder som måste ställa upp. Sverige fortsätter att begära en långsiktig lösning där alla länder tar ansvar.

Migrationsminister Helene Fritzon avböjer en intervju om detta och ingen miljöpartist vill heller vara med på en bandad intervju. Samtidigt berättar alltså högt uppsatta källor för Ekot att Miljöpartiet inte har blivit tillfrågade innan Sverige lämnade sitt besked till Italien och att man hade velat att Sverige skulle ställa upp.