Kalk på döda bottnar ska testas mot Östersjöns övergödning

1:18 min

Kalk över döda havsbottnar kan bidra till att hejda övergödningen av Östersjön. Efter labbtester hoppas forskare nästa år testa metoden till havs.

– Man har ju byggt upp en stor mängd fosfor, som finns i Östersjöns vatten, säger marinekolog Jakob Walve vid Stockholms universitets institution för ekologi, miljö och botanik.

– Ett sätt skulle kunna vara att fälla den här fosforn, att binda den till sedimenten genom att tillsätta kalk. Får man bort den fosforn ur kretsloppen kommer vi kunna se minskade algblomningar, enligt Jakob Walve.

Vi är på provtagningstur med båt utanför Askölaboratoriet nära Trosa.  Bland annat kontrolleras vattenkvalitet, siktdjup, mikroorganismer, och halter av näringsämnen.

Den här varma sommaren kom algblomningen tidigt. Men det finns flera orsaker till hur mycket alger det blir, säger Jakob Walve.

– Det är framförallt tillgången på fosfor i vattnet som är avgörande. Sedan kan det finnas en interaktion mellan fosforhalten och klimatförändring. Men det är betydligt mer komplext.

En del av Östersjöns problem med övergödning beror på gamla miljösynder. Från de syrefattiga döda bottnarna frigörs fosfor och cirkulerar i vattnet, där det bidrar till algblomning.

Flera olika sätt har prövats för att binda fosfor, med exempelvis aluminium eller genom att pumpa ned syre i havsbotten.

Men de metoderna kostar mer än den man nu vill testa, att tillsätta märgel, en kalciumhaltig lera som är en restprodukt från kalkbrytning.

I laboratoriet fungerar det väl, säger Sven Blomqvist, docent i systemekologi vid Stockholms universitet, som utvecklar metoden.

– Vi förundrades vilken effektivitet det kunde bli.

Om man sprider kalk över Östersjöns döda bottnar och på så vis binder fosforn kvar vid botten, så ökar möjligheten för Östersjön att återhämta sig, är tanken. Sven Blomqvist vill nu testa metoden på död havsbotten.

– Nästa stora utmaning är att få det här på plats i Östersjön, säger Sven Blomqvist.

– Vi vill ju inte det ska täcka hela bottnen utan det ska ligga i översta skiktet och där blandas om och blandas in, så att inte fosfor frisätts till vattenfasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista