Skolböcker lektionssal skola
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Olika tolkningar drabbar ensamkommande – ”Det är ohållbart”

3:07 min

För en del av de ensamkommande som sökt uppehållstillstånd enligt regeringens gymnasielag blir det ingen skolstart. Bland annat Stockholms stad säger att gruppen inte får börja gymnasiet förrän de fått ett uppehållstillstånd.

För de berörda ungdomarna är det en katastrof säger Liisa Korvenranta på Stockholms stadsmission.

– Det är ohållbart, de kan inte vänta några månader till och sitta hemma och inte ha något att göra, man kanske inte har någon lunch som är väldigt viktig för den här gruppen. Det är helt ohållbart, säger hon.

Som Ekot tidigare berättat gör kommuner olika bedömningar om den grupp som ansökt om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen får börja i gymnasiet eller inte. Eftersom den juridiska processen stannat av sedan två migrationsdomstolar underkänt regeringens lag har gruppen inte fått uppehållstillstånd. Trots det kommer de att få börja gymnasiet i till exempel Göteborg men inte i Stockholm.

Najib Hosseini har de senaste tre veckorna besökt gymnasieskolor i Stockholmsregionen men alla säger nej till honom.

– De säger att vi måste få uppehållstillstånd för att börja gymnasiet och det är jättetråkigt att vi inte fått någon plats, säger han.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rör det sig om ungefär 3 000 personer som hamnat i det läget att de hunnit få avslag i alla instanser på sin asylansökan och därför nu enbart väntar på besked om ifall de har rätt till uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

SKL säger att man känner till att kommunerna gör olika bedömningar när det gäller den här gruppens skolgång.

Olle Burell är socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm och han säger att kommunen kommer ordna någon annan aktivitet åt gruppen i väntan på migrationsöverdomstolens besked.

– Och det jobbar våra förvaltningar med att ta fram en verksamhet som gör att den här tiden då de väntar på besked är meningsfull och lärorik.

Men det kommer inte bli skolgång under den perioden?

– Det kommer inte vara precis som vanligt utan det kommer att vara en verksamhet som kommer innehålla studier och lärande för dem.

Liisa Korvenranta tycker att kommunerna ska låta gruppen börja gymnasiet trots att de inte har rätt till det enligt skollagen.

– Myndigheten måst anpassa sig till den verklighet som är nu och faktiskt se lite större på situationen och vilka konsekvenser det här kan få. Det blir också svårt för dem att komma tillbaka till skolan efter att ha missat ett par månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista