italienska kustbevakningens fartyg Diciotto
Den italienska kustbevakningens fartyg Diciotto. Foto: Salvatore Cavalli/AP/TT

EU-kommissionen vädjar: Ta emot migranterna på räddningsfartyget

2:01 min

EU-kommissionen vädjade idag till EU:s medlemsländer att ta emot de 177 migranterna ombord på ett räddningsfartyg i Italien.

– Vi vädjar till alla länder att bidra så att migranterna kan tas iland och få den hjälp de behöver. Det är brådskande, sa EU-kommissionens talesperson Tove Ernst på en presskonferens i Bryssel i eftermiddags.

I sex dagar har de 177 migranterna befunnitr sig ombord den italienska kustbevakningens fartyg Diciott. Enligt internationella Rädda Barnen har många av migranterna suttit fängslade i Libyen och är svårt traumatiserade. 28 är ensamkommande barn.

Under sommaren har Italien vid flera tillfällen nekat räddningsfartyg att gå in i italienska hamnar om inte andra EU-länder ställer upp. Tidigare har bland annat Tyskland, Frankrike och Luxemburg tagit emot migranter.

Men som Ekot tidigare berättat har den svenska regeringen sagt nej till en förfrågan från Italien om att ta emot migranter. Regeringen anser att Sverige redan tagit emot många flyktingar.

Men Bodil Valero, EU-parlamentarker för Miljöpartiet, säger att det argumentet inte håller.

– Just nu handlar det om en båt med ett antal flyktingar ombord och vi bör kunna gå före och tala om att vi ställer upp solidariskt, det bör ni också göra, säger Bodil Valero.

Cecilia Wikström från Liberalerna är EU-parlamentets chefsförhandlare i den här frågan och hon varnar för att hela EU:s asylpolitik nu håller på att kollapsa. Enda  lösningen nu är helt enkelt att köra över de länder som inte vill ta emot flyktingar, säger hon.

– Det finns en utmattningssituation nu som visar med all önskvärd tydlighet att vi behöver en permanent mekanism som omfördelar flyktingar från land till land, och då måste man köra över de läbnder som inte är med på det, säger Cecilia Wikström. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".