Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister.
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringens förslag: Barnäktenskap ska inte erkännas i Sverige

2:07 min

Med två veckor kvar till valet fattar regeringen i morgon beslut om det omdebatterade lagförslaget som innebär ett generellt förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap i Sverige.

Lagrådet har sagt nej till förslaget, men det här en viktig förändring för att stärka barns rättigheter, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S).

– Regeringen har ju varit väldigt tydlig på den punkten: barn ska få vara barn, säger migrationsminister Heléne Fritzon.
 
I Sverige får den som är under 18 år inte gifta sig. Men i många andra länder ser reglerna annorlunda ut, och det finns – enligt regeringen – luckor i den lagstiftning som ska göra att alla barn som befinner sig här skyddas mot barnäktenskap. I dag accepteras barnäktenskap om dom har ingåtts utomlands och ingen av parterna hade anknytning till Sverige när de gifte sig.

Regeringen vill nu införa en ny huvudregel, som innebär att inga utländska barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Mitt i valrörelsens slutspurt läggs det färdiga lagförslaget på riksdagens bord. 

– Nu innebär vår proposition att det blir ett generellt förbud mot alla barnäktenskap som har ingåtts, också utrikes, och det blir ett totaförbud om man är under 18 år när man kommer till Sverige, säger migrationsminister Heléne Fritzon.

Regeringen går alltså vidare med det förslag som presenterades i maj – och som har avstyrkts av Lagrådet, bland annat med hänvisning till att det kan strida mot EU-rätten och Europakonventionen.

– Vi tycker att vi har tagit hänsyn till Lagrådets kritik, och vi skriver också om skälen till varför vi anser att det inte strider mot Europakonventionen eller EU-rätten, och det är just för att det finns en möjlighet att pröva frågan om man är vuxen när man är i Sverige och äktenskapet har ingåtts tidigare utrikes.

Regeringen föreslår alltså att det ska finns en möjlighet att göra undantag från förbudet att erkänna barnäktenskap om båda parterna har hunnit bli vuxna när de kommer till Sverige.

Oppositionspartierna i riksdagen har länge drivit på för att reglerna mot barnäktenskap ska skärpas. Heléne Fritzon hoppas att den nya lagstiftingen ska kunna träda i kraft den första januari nästa år - men det blir inget beslut före valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".