Rohingyer visar sitt missnöje med ett beslut om att återförande till Myanmar från Bangladesh tidigare i år.
Rohingyer visar sitt missnöje med ett beslut om att återförande till Myanmar från Bangladesh tidigare i år. Foto: Manish Swarup/AP.

Återvändande rohingyer torteras och fängslas

1:49 min

Myanmar har torterat och fängslat muslimska rohingyaflyktingar, när de har återvänt till från Bangladesh. Det skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport.

Rapporten presenteras exakt ett år efter att rohingyerna fördrevs från Myanmar.

Sex unga rohingya män greps redan i våras av polisen i Myanmar när de återvände från Bangladesh, dit de fördrevs förra året.

Männen utsattes för våld, tortyr och fick ytterst lite mat och rent vatten. De dömdes sedan till fyra års fängelse för att de hade korsat gränsen från Bangladesh och kommit tillbaka, men släpptes på försommaren för att regimen ville visa att det är säkert att återvända, skriver Human Rights Watch.

Organisationen menar att rohingyerna fortfarande inte får medborgarskap eller är fria att röra på sig och de sex männen flydde åter tillbaka till Bangladesh. Detta visar att om rohingyer alls ska kunna komma tillbaka till Myanmar igen krävs både internationellt stöd och övervakning från FN:s sida, menar människorättsorganisationen.

Det duggar tätt med rapporter om rohingyernas situation i Bangladesh nu kring årsdagen då, det av FN kallar etnisk rensning, inleddes förra året.

FN:s barnfond Unicef pekar på att cirka en halv miljon barn som lever i flyktinglägren inte får ordentlig skolgång och riskerar att bli en förlorad generation.

Organisationen Rädda Barnen rapporterar om ett stort antal föräldralösa barn och Oxfam om att kvinnorna är mycket utsatta.
Lägren i Bangladesh antar en alltmer permanent form med vägar och vattensystem som byggs mellan skjulen och tälten som sträcker sig vida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".