Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk politisk talesperson, Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom och Ulla Andersson (V)  ekonomisk politisk talesperson.
1 av 2
Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk politisk talesperson, Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom och Ulla Andersson (V) ekonomisk politisk talesperson. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Jonas Ekströmer/TT
Finansminister Magdalena Andersson.
2 av 2
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Christine Olsson/TT

Kritik mot S-förslag om höjda skatter

2:29 min

Socialdemokraterna föreslog i dag en bankskatt för alla banker som bedriver verksamhet i Sverige oavsett var huvudkontoret ligger. Dessutom en höjd skatt på kapitalinkomster för Sveriges allra rikaste personer som tjänar över tio miljoner kronor per år. Nu kommer kritik från både höger och vänster.

– Det handlar om att mångmiljonärer ska bidra till Sveriges pensionärer så att de kan få en högre pension. Det handlar dels om dem som har de allra högsta inkomsterna, alltså mångmiljonärerna, som ska betala lite mer skatt på sin inkomst av kapital. Och sen har vi bankerna som gör stora vinster på svenska bolånekunder som som också har möjlighet att bidra lite mer, säger finansminister Magdalena Andersson.

Bankskatten ska ge staten cirka fyra miljarder kronor per år säger Magdalena Andersson. Förslaget är till skillnad mot den tidigare förslag om bankskatt som den rödgröna regeringen la fram, men sedan tog tillbaka, är det enbart banker som ska betala.

Bankerna gör så stora vinster att de har råd att betala högre skatt säger Magdalena Andersson:

– Det kommer ju att vara på den verksamhet som man har i Sverige. Vi kommer att återkomma exakt med utformningen, men det handlar om hur stor bankverksamhet som man har, så det blir i förhållande till hur stor banken är.

Och det här kommer inte att göra att bankerna kommer att vilja flytta härifrån?

– Det kommer ju att påverka bankerna oavsett om de har sitt huvudkontor i Sverige eller inte. Så om frågan är: ska Nordea betala? Ja Nordea kommer att få betala detta.

När det gäller förslaget om höjd kapitalskatt för de allra rikaste i Sverige rör det sig om 3 400 personer som tjänar över tio miljoner kronor per år.

De tar till stor del ut sin inkomst som inkomst av kapital och får då en lägre skatt än inkomstskatten. I snitt betalar de 28 procent i skatt säger Magdalena Andersson:

– Det är vi öppna för att diskutera exakt hur vi ska utforma det här. Vi vill ju inte se någon förmögenhetsskatt, eller ny fastighetsskatt eller arvs- och gåvoskatt, utan det är på dom löpande kapitalinkomsterna som har ökat rejält då för den rikaste procenten i Sverige.

Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson är besviken på Socialdemokraterna och tycker att det behöver större skattehöjningar för att göra något åt den ekonomiska ojämlikheten.

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver till TT att förslaget är slarvigt och ogenomtänkt.

Kristdemokraterna är försiktigt positiva till en bankskatt säger den ekonomisk politiska talespersonen Jakob Forssmed, men den får inte göra att lokala bankkontor läggs ner säger han.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl är negativ till förslaget och är rädd att småföretagen kommer att bli förlorare i slutändan

– Det inger inte förtroende när finansministern säger att man ska dra in fem miljarder kronor men inte kan förklara hur. Då misstänker man att det är något vänsterretoriskt grepp som bara kommer resultera i höjda skatter på småväxande företag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".