Många problem för tysk bilindustri

Bilindustrin är den tyngsta näringen i Tyskland, men med problem. BMW och Porsche går visserligen bra, men inte Volkswagen, Opel och Mercedes. Tiotusentals jobb är på väg bort i olika sparpaket, senast Mercedes.

Felsatsningar, undermålig kvalitet och en misslyckad fusion med amerikanska Chrysler är några förklaringar till varför nu Mercedes vill minska antalet anställda med över 8000.

Det forna flaggskeppet i tysk bilindustri genererar inte längre några större vinster. Från tyskt håll skyller man gärna på fusionen för sju år sedan med Chrysler.

Ledningen i den nya biljätten tvingades fokusera på verksamheten i USA som var omodern och Mercedes som fick finansiera upprustningen av Chrysler, blev lidande. Försäljningen har sedan dess sjunkit och Mercedes har under en rad år haft problem med kvaliteten.

Men vad som nu händer på Mercedes i Stuttgart, sker på många andra platser i Tyskland. I Rüsselsheim minskar Opel antalet anställda och på Volkswagen vill ledningen dra ned personalstyrkan med 10 000. Sammanlagt lär 25 000 arbetsplatser försvinna hos de tre tillverkarna.

Debatten här i Tyskland handlar nu om vad som är det egentliga problemet. För höga löner och kostnader, säger arbetsgivarna, som jämför med låglöneländer. På Opel och Volkswagen har också arbetstiderna förlängts och löner sänkts.

Facket, IG-Metall, hävdar å andra sidan att företagen har slarvat med produktutvecklingen. Som bevis pekar dom på Audi, Porsche och BMW, tre tyska tillverkare som alla nyligen byggt nya fabriker i östra Tyskland och som uppvisar rekordvinster.

Kristian Åström, Berlin.

kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".