Generallöjtnant Dennis Gyllensporre
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Foto: Tomas Oneborg/TT och Timo Jaakonaho.

Gyllensporre ny befälhavare för FN:s insats i Mali

1:38 min

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre kommer enligt vad Ekot erfar utses till ny befälhavare för FN:s stora militära insats i Mali, Minusma. Ingen svensk har haft ett sådant tungt FN-uppdrag för internationella insatser på 25 år.

Minusma är en stor insats med 15 000 deltagare varav 12 000 soldater som arbetar för att stabilisera läget i Mali och minska spänningarna mellan olika grupper.

Soldaterna kommer från en rad olika länder och Sverige deltar med en styrka på drygt 300 personer, som främst arbetar med underrättelseverksamhet.

Dennis Gyllensporre kommer inom kort att utses till ny chef för hela styrkan av FN:s generalsekreterare och enligt uppgift till Ekot är det 25 år sedan en svensk hade en lika hög post, då generalmajor Lars Erik Wahlgren var chef för FN:s insats i Libanon, Unifil.

Att leda Minusma och försöka stabilisera läget i Mali blir en svår uppgift för Dennis Gyllensporre. Det är fortsatt oroligt i området och en rad soldater som deltar i insatsen har dödats i olika strider de senaste åren och Minusma bedöms som den farligaste FN-insatsen just nu. Gyllensporres uppdrag blir nu att försöka minska förlusterna och hjälpa fredsprocessen framåt.

Enligt uppgift har den svenska regeringen arbetat hårt för att Sverige ska få det här uppdraget och att Sverige nu får det ses som en bekräftelse på att Sverige gjort ett bra arbete inom FN-systemet.

Dennis Gyllensporre är i dag chef för Försvarsmaktens högkvarter och har tidigare bland annat deltagit i internationella insatser i Bosnien, Sudan och Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista