Ubaldo Diciotti EU
Foto: Giovanni Isolino, Henrik Montgomery/TT

Ordkrig mellan EU och Italien om strandsatta migranter

3:24 min

Tonläget höjs nu mellan EU och Italien om de 150 migranterna ombord på den italienska kustbevakningens fartyg Ubaldo Diciotti på Sicilien, som inte tillåts gå i land.

Italien hotar nu att dra in pengar till EU om inte andra EU-länder ställer upp och tar emot migranterna.

– Om situationen inte blir löst i dag kommer vi att dra in 20 miljarder euro i avgift till EU, sa Italiens vice premiärminister Luigi di Maio.

På en presskonferens i Bryssel gick EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein i svaromål och sa att EU inte accepterar hot.

Samtidigt kommer nu uppgifter från en italiensk senator, som besökt båten, att de 150 migranterna ombord inlett en hungerstrejk med krav på att få gå iland.

I dag hölls ett krismöte i Bryssel för att hitta en lösning. Tolv EU-länder deltog, bland annat Tyskland, Frankrike, Belgien, och Nederländerna men  inte Sverige.

Den svenska regeringen har som Ekot tidigare berättat tackat nej till en förfrågan om att ta emot migranter från fartyget Diciotti, med motiveringen att vi redan tagit emot så många flyktingar. Sverige är också emot den här typen av ad hoc-lösningar, alltså att EU-länderna tvingas hitta akuta lösningar varje gång ett fartyg inte tillåts gå i hamn. Man anser att Italien utövar utpressning och menar att det krävs långsiktiga lösningar.

– Det här visar att EU:s gemensamma asylpolitik nu helt har kollapsat, säger Ekots EU-kommentator Susanne Palme.

EU undersöker ju nu möjligheterna att få till exempel länder i Nordafrika att ta emot de migranter som räddas i Medelhavet, än så länge utan resultat.

Men EU-länderna är djupt splittrade. det finns en växande irritation över Italiens agerande medan till exempel Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som är ordförande i EU det här halvåret, tidigare i veckan hyllade Italien och sa att inga räddningsfartyg alls bör släppas in i Europeiska hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".