Blåfenad tonfisk fångas och märks utanför västkusten

2:22 min

Den stora blåfenade tonfisken är tillbaka i svenska vatten och ska nu återigen märkas med en elektronisk sändare. Det görs för att forskarna ska lära sig mer om arten och för att bättre kunna räkna ut hur många tonfiskar det finns.

Förra året var första gången som blåfenad tonfisk fångades för att märkas i svenska och danska vatten och i år är det dags igen. Forskarna hoppas i år att upp till 40 tonfiskar kan märkas.

Det är danska och svenska sportfiskare med fiskespön som hjälper forskarna att fånga fiskarna och sedan märks tonfiskarna med elektroniska sändare innan de släpps iväg igen.

– Märket loggar information om vilket djup fisken är på och vart den simmar någonstans. Så att vi kan spåra vandringsmönster, säger Andreas Sundelöf, forskare på SLU Aqua till Ekot.

Varför vill ni veta det?

– Vi är intresserade av flera saker. Dels är det vart de är på väg någonstans, dels varifrån de kommer och dels vad de gör längs sin vandring.

Tonfiskarna som fångades i fjol vägde från 130 upp till runt 350 kilogram och den längsta var 2,5 meter lång, men de kan bli betydligt större än så.

Målet med projektet är att bland annat lära sig mer om fisken och att bidra till att man bättre ska kunna räkna ut hur många tonfiskar det finns.

– Det har att göra med beståndsanalyser. Hur vi räknar på hur många fiskar som finns i bestånden och hur många som kan fiskas hållbart, säger Andreas Sundelöf på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Än så länge finns inga resultat från förra årets märkningar.

– Vi väntar fortfarande på att få tillbaka märkena. De ska sitta på i 12 månader.

Den blåfenade tonfisken har de senaste åren gjort comeback i svenska vatten.

– Den har varit frånvarande under väldigt många år, men de tre sista åren har det varit en markant ökning av antalet observationer. Man kan se stim som födosöker så att vattnet kokar. Men det kan också vara fiskar som hoppar helt över ytan, säger Sundelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista