I fokus står en folkmassa bakom kravallstaket och i förgrunden ses ryggen av en polis.
Poliser som bevakar motdemonstranter inför Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i centrala Göteborg den 30 september 2017. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen tar in extra personal inför dagens demonstrationer

1:34 min

Centrala delar av Stockholm kommer idag vara avstängda för trafik eftersom det  förutom valaktiviteter hålls 140 allmänna sammankomster som konserter, idrottstävlingar och demonstrationer.

Bland annat kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera, och polisen har tagit in extra personal från andra delar av landet.

– NMR:s åsikter, alltså de nationalsocialistiska ideologierna, väcker både avsky och en hel del rädsla också faktiskt. Men det är också så att det attraherar meningsmotståndare varav vissa betraktar våld som ett legitimt politisk verktyg, och därför förbereder vi oss också på att hålla de här parterna åtskilda, säger Carolina Paasikivi på Stockholmspolisen.

Samtidigt som NMR demonstrerar på Kungsholmen kommer en annan stor manifestation hållas ungefär en kilometer bort på Norra Bantorget. Det är nätverket Strike back som protesterar mot planerna att begränsa strejkrätten.

Arrangörerna beskriver det som ett nätverk av individer från olika fackföreningar och vänsterorganisationer. Men det är inte bland dessa grupper som Caroline Paasikivi ser risken för konfrontation med NMR.

– När vi pratar om individer som ser våld som ett legitimt politiskt verktyg då pratar vi om individer, inte så mycket om grupper och definitivt inte om organisationer eller partier.

Förutom de politiska manifestationerna hålls också andra arrangemang som konserter, idrottstävlingar och en kulturfestival.

Det innebär att många personer från hela landet kommer röra sig i Stockholm, och påverkas av de trafikstörningar som kan uppstå.

– Vi förväntar oss att det kommer vara trassligt i biltrafiken. Det kommer också kunna bli avbrott i allmänna kommunikationer, så vi vill ju att alla är ute i god tid, säger Caroline Paasikivi från Stockholmspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista