Hamnen i Catania och EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos
EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har svarat att Italien bara skjuter sig själva i foten med sitt hotfulla agerande.

Migranter som varit fast i italiensk hamn får gå i land

1:26 min

De migranter som varit fast på ett räddningsfartyg i en hamn på Sicilien i en vecka har nu fått gå i land efter att Irland och Albanien sagt att de kan ta emot en del av dem.

Migranterna som varit ombord på det italienska räddningsfartyget Diciotti i tio dagar kan till slut gå i land. Båten har legat i hamnen i Catania på Sicilien i en vecka men Italien har vägrat att låta migranterna lämna den och krävt hjälp med mottagandet från andra EU-länder.

Nu har katolska kyrkan fått fram en överenskommelse där Irland och Albanien tar emot en del av migranterna och Italiens inrikesminister Matteo Salvini har alltså gått med på att låta dem gå i land.

Samtidigt har åklagare på Sicilien inlett en utredning mot Salvini där han anklagas för olaga frihetsberövande och maktmissbruk.

Från början var de närmare 200 migranter på det överfulla räddningsfartyget och som protest började de hungerstrejka häromdagen. Barn och sjuka har fått gå i land de senaste dagarna. Men Över 100 personer har varit kvar ombord.

Under sommaren har flera räddningsfartyg nekats att lägga till i Italien och landet har krävt en överenskommelse inom EU om hur migranterna ska fördelas mellan länderna.

I fredags hotade premiärministern med att sluta betala EU-avgiften om det inte går att komma överens.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har svarat att Italien bara skjuter sig själva i foten med sitt hotfulla agerande.

Men han upprepade det som han redan sagt ett flertal gånger den här sommaren – att det inte är hållbart med ad hoc-lösningar. Vi måste lösa det här tillsammans som en europeisk familj, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista