SD stänger dörren för kvotflyktingar

2:40 min

Sverigedemokraterna svänger, och vill att Sverige - under en period - ska sluta att ta emot så kallade kvotflyktingar via FN.

Förslaget finns med i partiets kommande valmanifest, som presenteras senare i veckan.

Paula Bieler är migrationspolitisk talesperson.

– Vi har inte en ordnad situation i landet. Vi har problem med brister i välfärden, brister i sjukvården. I det läget är det inte ett värdigt mottagande att fortsätta ta emot.

Så kallade kvotflyktingar är personer som bedöms vara i särskilt behov av skydd. De väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR, för att flytta till ett annat land.

Under 2018 ska Sverige ta emot 5000 kvotflyktingar, fler än tidigare år. Det är en del i den migrationspoliska uppgörelsen mellan regeringen och alliansen.

Sverigedemokraterna har hittills sagt ja till ett begränsat antal kvotflyktingar.

Men nu går partiet alltså till val på att stoppa mottagandet av kvotflyktingar helt. Förslaget finns med i det kommande valmanifestet som ska offentliggöras senare i veckan.

Paula Bieler, som är SD:s migrationspoltiska talesperson, säger att partiet fortfarande står bakom kvotflyktingssystemet som princip.
 
De pengar som i dag används till kvotflyktingar vill Sverigdemokraterna lägga på en så kallad återvandringsmiljard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista