Kommersiell valjakt delar kommission

Striden om man åter ska tillåta kommersiell valfångst diskuteras nu åter vid den internationella valfångskommissionens möte i Japan. En majoritet av länderna har röstat emot att Island ska bli fullvärdig medlem - Island får även i fortsättningen bara ha observatörsstatus.
Det har funnits ett stopp för kommersiell valfångst sedan 1986 då bestånden av val hade nått katastrofalt låga nivåer. Island lämnade valfångskommissionen i början av 90-talet, eftersom man inte kunde acceptera förbudet för kommersiell valfångst. Den isländske delegationsledaren Stefan Asmundsson var arg efter beslutet i söndags och sa att man kommer att göra ett nytt försök att bli fullvärdig medlem i kommissionen. Diskussionen om man åter ska tillåta kommersiell valfångst fortsätter att dela de 48 medlemsstaterna i kommissionen. Japan och Norge har länge varit de starkaste förespråkarna för att moratoriet ska hävas. Under tiden har de bedrivit vad som kallas valjakt i forskningssyfte, omkring 1000 valar har dödats per år. Avståndet mellan förespråkare och motståndare mot kommersiell valjakt har också krympt sedan flera nya länder har valts in i kommissionen. Japan anklagas av miljöorganisationer för att vilja köpa röster genom att lova bistånd till nya länder i tredje världen, som röstar för att häva förbudet. Men det krävs tre fjärdedels majoritet för att stoppet ska hävas. Förespråkarna för kommersiell jakt hävdar att bestånden av val har ökat så att man kan se valjakt som en naturresurs, som bör utnyttjas. Men den Internationella naturvårdsunionen anser att sju av de tretton valarterna är hotade eller sårbara. Valarna hotas inte bara av fiske utan också av förorening från olje och gasutvinning och många dödas också genom att fastna i fiskeredskap.
Ingrid Gustavsson
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista