Universitet startar snabbspår för nyanlända forskare

2:33 min

Göteborgs universitets nya satsning ska underlätta för forskare och doktorander att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Som första lärosäte i Sverige startar Göteborgs universitet ett snabbspår för nyanlända forskare. Mohammed Ismail från Syrien, har utbildning motsvarande en svensk doktorsexamen i företagsekonomi och ser fram emot utbildningen.

– Det här är en fantastisk möjlighet som hjälper oss in i den akademiska världen, att förstå det svenska systemet och banar väg till jobb i framtiden säger Mohammed Ismail när jag träffar honom i Göteborgs universitets lokaler.

I välstruken blå skjorta, portfölj och alla papper i god ordning i plastfickor berättar han om förhoppningarna inför höstens utbildningsprogram.

Och det blir en högtidlig kick-off när nio nyanlända forskare och doktorander välkomnas in i den svenska akademiska världen.
Under en termin får de en placering på ett lärosäte i Västsverige, vägledning och en mentor. 
  
– Vi tror att det kan göra stor skillnad, för att de ska bli mer konkurrenskraftiga och att de ska få navigeringsverktygen som de behöver säger Karolina Catoni samordnare vid Göteborgs universitet.

Programmet är ett samarbete mellan högskolan Väst och Borås, arbetsförmedlingen, Chalmers och Göteborgs universitet och riktar sig till nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning. Förhoppningen är att de efter utbilningen kan söka en doktorand- eller lärartjänst på universitet eller högskola.
Konkurrensen om jobben är tuff säger Mohammed Ismail.

– Du måste vara bättre än bra för att klara dig konstaterar Mohammed Ismail som kom från Syrien till Sverige för fyra år sedan.

Han har motsvarande en svensk doktorsexamen i företagsekonomi i Syrien och hans placering under hösten blir vid Handelshögskolan i Göteborg.

Det har varit flera utmaningarna att dra igång programmet men nu hoppas Karolina Catoni att fler ska följa efter.

Vi är först i Sverige i den här formen av formaliserat program och vi hoppas att vi kan dela med oss av våra erfarenheter så att fler kan följa efter och bygga broar för de nyanlända säger Karolina Catoni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista