Oljefält i Norge kan drivas av vind

2:01 min

Två oljefält i Norge kan bli först i världen med att delvis drivas med ren el från flytande vindkraftverk till havs.

Bakom projektet ligger det norska energibolaget Equinor, som tidigare hette Statoil.

Vi ska bygga elva flytande havsmöllor som ska förse de två gamla oljefälten med ren kraft, säger Pål Eitrheim, ansvarig för nya energilösningar på Equinor.

Han menar att flytande vindkraftverk ute till havs ska ge minskade koldioxidutsläpp med 200 000 ton per år. Utsläppen kommer från de gasturbiner som i dag ger kraft till de tunga processerna på Nordsjöns oljeplattformar.

En fjärdedel av alla Norges klimatgasutsläpp kommer från just produktionen av olja och gas.

Equinor har redan en flytande vindkraftpark utanför Skottland. Nu vill bolaget bygga vidare på den tekniken för att kunna ge ren el som ska täcka runt 35 procent av kraftbehovet på oljefälten Gullfaks och Snorre.

Ni blir av med kanske ett par hundra tusen ton koldioxidutsläpp per år på det här, men det är fortfarande bara en liten del av de utsläpp som sker från oljeproduktion i Nordsjön. Är det här lite "green-washing"?

– Nej, det tycker jag absolut inte, säger Pål Eitrheim.

– Detta är inte den enda åtgärden vi gör för att reducera CO2. Vi har en målsättning om att vi mellan 2020-2030 ska reducera med 2,5 miljoner ton utsläpp per år. Detta som vi har berättat om i dag, Hywind Tampen, är en viktig men långt ifrån den enda åtgärden vi gör.

– Vi jobbar fortsatt stenhårt även med andra lösningar för att ta ner fotavtrycket av vår verksamhet.

Det beräknas kosta runt fem miljarder norska kronor att bygga vindkraftverken vid oljefälten i Nordsjön. Enligt Equinor förutsätter projektet att norska staten tar uppemot halva kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista