Migranter från Venezuela anländer med buss till Perus huvudstad Lima efter en 20 timmar lång resa.
Migranter från Venezuela anländer med buss till Perus huvudstad Lima efter en 20 timmar lång resa. Foto: GERALDO CASO BIZAMA/AFP

Stort krismöte om migranter från Venezuela

1:37 min

Colombia, Peru, Ecuador och Brasilien höll igår ett möte i Colombias huvudstad Bogotá om hur man ska hantera de tusentals venezuelanska migranter som anlänt de senaste månaderna.

Länderna kräver internationellt stöd och har kommit överens om att upprätta en gemensam databas.

- Vi har upptäckt fall av migranter som söker uppehållstillstånd och sjukvård i flera länder samtidigt, därför har vi kommit överens om att upprätta en databas för att dela information och koordinera hjälpen till de behövande, sa Christian Krüger, chef för Colombias migrationsmyndighet på en presskonferens igår.

Representanter från Brasilien, Ecuador, Peru och Colombia har i två dagar diskuterat hur man ska hjälpa de miljoner venezuelaner som de senaste åren lämnat sitt krisande hemland i jakt på mat, arbete och sjukvård.

Flera av länderna har haft svårt att hantera migrationen, som väckt xenofobiska strömningar. För en dryg vecka sedan attackerades ett tältläger med venezuelanska migranter i norra Brasilien och militären fick skickas in.

Peru beslutade i helgen att skärpa kraven för migranterna, som nu måste visa pass istället för bara ID-kort.

Det är i dag mycket svårt och dyrt att få tag på ett pass i Venezuela, många vill lämna landet och människor väntar i månader eller år för att få ett pass om de inte kan betala mutor.

Mötets initiativtagare, Colombia och Peru, sa att det internationella samfundet måste bidra med resurser och kompetens för att ta hand om de venezuelanska migranterna.

Venezuelaner med pengar har rest till USA eller Spanien, men de allra flesta har sökt sig till sydamerikanska grannländer som redan brottas med fattigdom och bristande välfärdssystem.

Colombias migrationsrepresentant Christian Krüger poängterade igår att venezuelanerna måste integreras i den formella ekonomin, så att de inte hamnar i brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".