Ramberg: Hoppas på en idéernas kamp

2:18 min

I eftermiddag hålls Sveriges Radios partiledardebatt på plats i Kulturhuset och sänds i P1. Hör Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg om vad som blir mest intressant och varför en partiledardebatt gör sig bäst i radio.

Vad blir mest intressant?

– Jag hoppas på en idéernas kamp. Att partiledarna förklarar varför deras värderingar är de bästa. Detaljerna i förslagen är också viktiga men det som gör sådana här stora debatter intressanta är den verbala kampen mellan intressen och ideologier, kollisionen mellan olika politiska temperament. Och den där politiska nerven hörs alltid bäst i radio, det vet vi sedan tidigare val.

Det säger du bara för att du jobbar på radion!

– Menar det också. Radion har bästa ljudet och framhäver darren och engagemanget i rösterna bäst. Replikerna blir snabbast. Och du hör vad de säger eftersom du slipper bli distraherad av kläder och svettdroppar i pannan...

Besked i sakfrågor då?

– Jo det finns ju några sakfrågor som är särskilt omdiskuterade just nu. Som assistansersättningen där de politiska löftena inte är alldeles tydliga från alla partier. Eller gårdagens utspel från Socialdemokraterna om "familjedagar" i föräldraförsäkringen. Men jag tänker också lyssna på om partiledarna kan ge besked i ämnen som hamnat i utkanten på valdebatten, som jämställdhet och EU.

Får vi veta mer om vilka partier som kommer att styra Sverige i höst?

– Det vore spännande men där är jag mera pessimistisk. Just nu vill alla hålla så mycket öppet som möjligt till dagarna efter valet. En och annan partiledare ångrar förmodligen kaxiga utfästelser de gjort tidigare och snart kan få äta upp. Men visst, opinionsläget har blivit lite mer ovisst de senaste veckorna och det har också gjort regeringsfrågan mera intressant igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista