EU-insats riskeras efter italienskt hot

1:49 min

Italien hotar att inte släppa iland europeiska fartyg som deltar i EU:s militära insats Operation Sophia i Medelhavet. Därmed riskeras hela insatsen, där även Sverige deltar.

Just nu deltar fyra europeiska fartyg, två flygplan och två helikoptrar i EU:s militära insatsoperation Sophia i Medelhavet. Insatsen, där 26 EU-länder ingår, syftar till att bekämpa människosmuggling, att gripa smugglare och förstöra deras båtar.

Operation Sophia har också FN:s uppdrag att övervaka vapenembargot mot Libyen. Och sedan förra året ansvarar operation Sophia även över utbildningen av den libyska kustbevakningen.

Sjöräddning ingår inte i uppdraget. Men i år har de fartyg som deltar i insatsen, men i år har de fartyg som deltar i insatsen räddat drygt tvåtusen migranter i Medelhavet och fört dem till Italien.

Men nu hotar alltså den italienska regeringen att neka fartygen att gå in i italienska hamnar. Italien kräver att mandatet för operation Sophia ändras. Och på dagens försvarsministermöte i Wien väntas Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta föreslå ett roterande system, där Frankrike, Spanien, Malta, Grekland och Italien delar på ansvaret.

Det nuvarande mandadet för operation Sophia löper ut den sista december. Och före dess måste den här frågan vara löst, annars är hela insatsen i fara.

På EU:s toppmöte i juni diskuterades olika tänkbara nya bestämmelser för sjöräddning, bland annat att migranter som räddas i Medelhavet ska föras till länder i Nordafrika eller till asylcentra i Europa. Men det ska ske på frivillig basis och ännu har inget land visat intresse.

Men nu ökar alltså pressen på EU-länderna att komma överens om operation Sophia ska kunna fortsätta efter årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista