Lars Heikensten.

Heikensten slutar som riksbankschef

Riksbankschefen Lars Heikensten avgår. Han slutar senast 1 mars 2006, tre år i förtid. Anledningen är att Heikensten av regeringen har nominerats till svensk ledamot av den Europeiska revisionsrätten. Ett spännande jobb enligt Heikensten.

– Jag har fått erbjudande om ett jobb som jag tycker är spännande. Och ett jobb utomlands. Jag har länge haft ett internationellt intresse som gör att jag tycker att det skulle vara skojigt att få jobba utomlands, säger Lars Heikensten.

Det var på onsdagen som finansminister Pär Nuder erbjöd Lars Heikensten det nya jobbet som ledamot i europeiska revisionsrätten. Lars Heikensten har bara suttit som chef för riksbanken i tre år och trots att den ordinarie mandatperioden löper i sex år väljer han alltså att gå i förtid.

Det senaste året har det riktats skarp kritik mot riksbankens ovilja att sänka räntan i tid, något som bland annat LO och Ams ansåg ökade arbetslösheten. Heikensten själv hävdar dock att kritiken inte har inverkat på hans avgång.

– Den har inte haft någon som helst betydelse i det här sammanhanget utan skälet till att jag har valt attgöra så här är att jag har fått ett erbjudande om ett spännande och intressant arbete och att jag därför vill pröva det.

Men vad betyder det att en riksbankschef väljer att avgå i förtid?

– Det har skett förut. Urban Bäckström valde ju att avgå i förtid. Då hade han arbetat åtta år i Riksbanken och tyckte att det kunde vara bra att nya kvastar sopade. Jag har jobbat kort tid som riksbankschef men längre tid än Bäckström på Riksbanken. Jag har varit tio år i Riksbankens ledning, säger Lars Heikensten.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".