Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

S svarar på utspel om assistans

1:38 min

Frågan om LSS har seglat upp som en mycket het fråga i valrörelsen. I går kom utspel från Centerpartiet och Miljöpartiet om att de är beredda att satsa upp till en miljard mer på LSS för att täcka behovet av ökade insatser. I dag svarar Socialdemokraterna.

Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) är beredd att acceptera de båda partiernas förslag.

– Om det kostar 700 miljoner, 750 eller om det kostar en miljard – utgångspunkten är att vi ska ha en lagstiftning som fungerar där människors rättighet är det som är det styrande. För oss är det inte en fråga om styrande, för oss är det inte en fråga om kostnader, utan om barn har behov av stöd så måste resurserna också finnas – det är en viktig del av välfärden, säger hon.

Regeringens besked är att en ändring av LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade kommer att dröja länge. Lagen utreds just nu och utredningen blir klar i december. Och det är tidigast i april nästa år som det kan finnas ett lagförslag som kan ändra på förhållandena.

Lena Hallengren säger att Socialdemokraterna utesluter inte samtal om ett större statligt ansvar med övriga partier. Dagens besked innebär att Socialdemokraterna lovar att det inte ska vara kostnaderna som ska avgöra om LSS ska ge barn hjälp med andning och sondmatning.

– Vårt besked är att andning och sondmatning måste ge rätt till assistans och därför vill vi socialdemokrater precis som Centern och Liberalerna ändra lagstiftningen, säger barn- och äldreminister Lena Hallengren (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista