Avesta kommun har berett marken för Google. (Arkvibild.)
Avesta kommun har berett marken för Google. (Arkvibild.) Foto: TT.

Avesta hoppas på Googlebygge

2:14 min

I dag ska Avesta kommun ha röjt klart den mark som amerikanska Google köpt i Horndal, som ligger ett par mil utanför centralorten.

Även om Google ännu inte tagit något beslut om att bygga på marken, så har markköpet redan betytt en del för kommunen.

– Det finns ett stort intresse, folk följer oss noga och det byggs mer bostäder. Vi har också enklare att få etableringar och prata med större bolag, det säger socialdemokraten Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande i Avesta.
 
Google har ännu inte tagit nåt beslut om att bygga serverhall på den mark de köpt i Horndal, men Avesta kommun har avverkat skogen och tagit bort stubbar på en yta som mostvar ungefär 75 fotbollsplaner. Det så att det ska gå att starta ett bygge.

Det var förra hösten som det blev officiellt att Google köpt mark i Horndal, en välkommen nyhet för Avesta kommun, som har högst arbetslöshet i dalarna. 9,9 procent var den i juli, men det är ändå ungefär 2,5 procentenheter lägre än för ett år sedan.

– Förhoppningsvis blir det en massa nya jobbtillfällen, så att folk kan flytta ut hit, istället för till städerna, säger Sunna Forslund, som bor i samhället By, men jobbar i Horndal.

Avesta, som är en traditionell brukskommun, förlorade många arbetstillfällen i spåren av finanskrisen 2008 och den efterföljande lågkonjunkturen. Serverhallar kan innebära en ny möjlighet till arbetstillfällen till kommunen.

Forskaren Henrik Malm Lindberg, som forskat om bland annat industrisamhällens uppgång och nedgång, kommer från Fors, som ligger cirka en mil från Horndal. Han har följt processen med Google lite på avstånd.

– De jobb som kommer, oavsett om det skogsarbete, servicetekniker, ingenjörer eller vaktpersonal, betyder ju väldigt mycket för en kommun som haft det tufft de senaste åren, och där är det naturligtvis en brist på jobb både för hög- och lågkvalificerade, säger Henrik Malm Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista