Googles mark i Horndal
Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio och Jae C Hong/TT.

Serverhallar tänkbar nisch för glesbygdskommuner

1:44 min

Serverhallar skulle kunna bli en framtidsbransch i Sverige, och kanske framför allt för glesbygdskommuner.

– Det verkar ju som att Sverige har en konkurrensfördel på det här området, dels i form av lagstiftning, dels att vi har ett stort och avlångt land med stora arealer, säger Henrik Malm Lindberg, som forskat bland annat om industrisamhällens uppgång och nedgång.

– Politikerna verkar också vara på tårna, och gör lagstiftningsförändringar och justerar regelverken för att kunna attrahera den här typen av företag. Vi ska komma ihåg att det här är en liten nisch, men det är nog så viktigt för de här orterna.

Henrik Malm Lindberg kommer själv från Fors utanför Avesta, och han har med intresse följt processen när Google köpt mark i Horndal utanför Avesta.

Facebooks bygge av serverhall i Luleå för några år sedan är välkänt, ett kinesiskt bolag har byggt serverhall i Boden, och Amazon i exempelvis Katrineholm. Avesta hoppas på att Google ska börja bygga serverhall på den mark de köpt i Horndal.

Säker strömförsörjning, men också att energiskatten sänkts, är ett par saker som ska attrahera multinationella it-företag, som letar platser för att bygga serverhallar.

Behovet förväntas växa med femte generationens mobiltelefoni, och sakernas internet, alltså att allt fler prylar är uppkopplade mot nätet. 
 
Näringsminister Mikael Damberg menar att investeringarna i datahallar är viktiga både för att på så sätt skapa arbetstillfällen, men också för att de möjliggör för andra företag att utvecklas.

– De här stora dataserverhallarna möjliggör för andra små- och medelstora företag att snabbare digitaliseras, och det är en oerhört viktig fråga för Sverige att vi fortsätter att leda utvecklingen i den digitala ekonomin, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista