Många avsiktliga oljeutsläpp i Östersjön

Ny statistik från Helsingforskommissionen, som övervakar Östersjöns miljö visar att det skedde nära 500 registrerade oljeutsläpp i Östersjön under förra året. På den svenska sidan har oljeutsläppen minskat en del tack vare mer intensiv övervakning. I Finska viken registrerades 20 procent fler olagliga oljeutsläpp under förra året.
Numera ska det i princip vara gratis att lämna sitt oljeavfall i hamnarna runt Östersjön - det ingår i hamnavgiften och kostar inget extra. Trots är det många fartyg, som rensar sina tankar ute till havs. Oljetrafiken väntas också öka med 40 procent dom närmaste åren, i Primorsk nära St Petersburg har nyligen en ny stor oljeterminal byggts. En del riktiga skorvar trafikerar Östersjön - det är inte förrän 2015, som det blir obligatoriskt med dubbla skrov. I många fall har befälhavare inte kunnat fällas, trots att Kustbevakningen har tagit dom på bar gärning när de släppt ut olja. – För det första har sjöfarten i allmänhet ökat, säger Thomas Fagö, chef för Kustbevakningens räddningstjänst och ordförande i Helsingforskommissionens kommitté för havsföroreningar. Men Thomas Fagö tror också att den nya skärpta svenska lagstiftningen kommer att förändra läget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".