Poliser tvångplaceras i glesbygd

Bristen på poliser i Sveriges glesbygdsområden är nu så stor att nyutbildade poliser kommer att tvångsplaceras på de orter där bristen är som mest akut. Hittills har studenterna själva fått välja var de vill göra sin så kallade aspiranttjänstgöring, men från och med i höst försvinner den friheten, vilket eleverna Terese Sjelin och Sandra Pettersson vid Polishögskolan i Solna inte uppskattar.
Det råder brist på poliser i hela landet men situationen är mest akut i glesbygdsområdena, bland annat i Norrlands inland, Värmland och Småland. Bland de poliser som utbildas i dag vill dock de flesta arbeta i storstäderna och för att se till öka antalet poliser i övriga delar av landet har nu Rikspolisstyrelsen beslutat att det inte längre ska gå att välja var man vill göra sin så kallade aspiranttjänstgöring, den terminslånga provanställning som alla färdiga poliser genomgår innan de anställs. Ingmar Bergman, som är prefekt vid Polishögskolan i Solna, menar att man inte får fokusera för mycket på antal poliser, kvaliten måste alltid gå först. Det mål på 17 000 poliser som regeringen satt upp - vilket är 1 000 fler än vad som finns i dag - är onödigt högt, menar Ingemar Bergman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".