AP-fond ger fel bild av sin avkastning

Första AP-fonden ger en felaktig bild av hur väl man lyckats förvalta svenska folkets pensionspengar. Avkastningen på fondens pensionskapital är enligt P1-programmet Pengar i själva verket 3,2 procent och inte 4 procent som AP-fonden själv uppger.

I förordet till den senaste halvårsrapporten uppges att avkastningen på det av fonden förvaltade pensionskapitalet varit knappt 4 procent per år sen starten 2001 och fram till halvårsskiftet i år. Den verkliga siffran är 3,2 procent. En knapp procent i ökad avkastning skulle för AP-fonden betyda över en miljard kronor per år.

Enligt Första AP-fonden beror misstaget på att man räknat in även den avkastning man haft veckorna efter halvårsskiftet.

– Vi vill rapportera så mycket som möjligt, säger Nadine Viel Lamare som är informationschef på Första AP-fonden.

Men borde ni inte ha talat om att ni räknade med några veckor till?

– Det kan jag hålla med om.

Du tror inte att det uppfattas som att ni friserar siffrorna?

– Det är absolut inte vår vilja att frisera några siffror.

Men det kan uppfattas så?

– Du uppfattar det så, så då kan det uppfattas så. För pensionssystemet är det viktigt att få ut ett budskap att kapitalet faktiskt växer och närmar sig det långsiktiga målet. Men jag håller med dig, vi borde ha varit tydligare, säger Nadine Viel Lamare.

Intresse av positiva siffror
Första AP-fonden har ett intresse av att presentera så positiva siffror som möjligt. Regeringen har, senast för några månader sedan, kritiserat AP-fonderna för att avkastningen varit låg samtidigt som man haft höga kostnader för förvaltningen.

AP-fonderna har över 200 anställda och dem tjänar i snitt ungefär 800 000 kronor om året.

– Väldigt mycket av det de gör för miljontals kronor i lön är fullständigt meningslöst. De kan inte klara att långsiktigt slå den allmänna utvecklingen på aktiemarknaden, säger K G Scherman, före detta generaldirektör för Riksförsäkringsverket som i fjol gav ut en kritisk bok om det nya pensionssystemet.

– Det finns klara vetenskapliga belägg för detta så det andra är någon sorts lekstuga som man ägnar sig åt och det ger ju gott betalt till dem som sysslar med det, säger K G Scherman.

Första AP-fondens ordförande Anna Hedborg säger till Sveriges Radios program Pengar att de höga förvaltningskostnaderna ska diskuteras med regeringen senare i höst.

Per-Axel Janzon, P1 Pengar
per-axel.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista