Missbrukas ofta.

Missbruket av handikappades parkeringstillstånd ska stoppas

90 000 svenskar har idag särskilda parkeringstillstånd för handikappade. Men tillstånden missbrukas i stor utsträckning och det vill Vägverket nu stoppa. På fredagen överlämnar ett förslag med skärpta regler till regeringen, bland annat ett nytt kontrollregister.

– Vi måste kunna se till att det är rätt personer som använder de här tillstånden, de som är behöriga. Vi vill se till att folk inte stjäl tillstånd och att de inte använder dem felaktigt, säger Loella Fjällskog, handläggare på Vägverkets huvudkontor.

Hur stort problem är detta?

– Det är ett problem för de personer som har ett behov av att kunna utnyttja det är, som faktiskt är så dåliga så att de måste parkera på dessa platser.

Hårdvaluta i storstäderna
Runt 90 000 svenskar har idag speciella parkeringstillstånd för handikappade. I framför allt storstäderna med sina parkeringsproblem har tillstånden blivit hårdvaluta och det är inte ovanligt med stölder, förfalskningar eller att man helt enkelt lånar ut tillstånden till andra.

Men det vill nu Vägverket sätta stopp för, bland annat genom ett nationellt register där tillståndet enkelt ska kunna kontrolleras av en parkeringsvakt.
De exakta detaljerna vill Vägverket utreda vidare. Men man föreslår också att det ska bli möjligt att dra in tillståndet vilket inte går idag.

– Det ska kunna göras om förutsättningarna när man fick ett tillstånd har förändrats eller om det inte används på ett sätt som vi har föreskrivit, säger Loella Fjällskog.

Så om man lånar ut sitt parkeringstillstånd till någon annan då kan man få det indraget?

– Ja, det stämmer och vi hoppas att de nya reglerna ska räcka.

Krav på ändrade regler
Samtidigt har flera handikapporganisationer krävt att reglerna för vilka grupper som ska kunna få ett parkeringstillstånd utökas. Idag gäller det egentligen bara dem som har svårt att gå.

Vägverket hävdar att dagens regler inte går att ändra på grund av ett EU-direktiv. Däremot föreslås att fler grupper ska kunna få lokala undantag där man kan parkera på en viss utpekad plats, men inte allmänt på alla handikapplatser, säger Loella Fjällskog.

– Det kan röra sig om personer som faktiskt inte har en nedsatt gångförmåga. Det kan vara personer med funktionshinder, till exempel personer med svåra mag- och tarmsjukdomar.

Det är en ganska snårig byråkrati kring parkeringstillstånden. Är dagens system verkligen bra?

– Ja, det tycker jag. De flesta som har parkeringstillstånd idag tycker att det fungerar bra men att det är att andra personer som missbrukar systemet som gör det mindre bra. Det ska vi försöka få ordning på nu, säger Loella Fjällskog.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".