Minst 60 döda i attentat i norra Irak

I Irak dödades minst 60 människor och omkring 100 skadades när tre bilbomber exploderade i staden Balad norr om Bagdad på torsdagskvällen. Sprängningarna skedde en stund efter varandra, bland annat på en marknadsplats.

I en samordnad attack exploderade två bilar med bara omkring tio minuters mellanrum på Balads främsta marknadsgata. Och efter omkring en halvtimma sprängdes ytterligare en bil i ett marknadsområde i en annan del av staden.

Det var mycket folk i rörelse när bilarna gick i luften och de begränsade vårdresurserna i området klarade inte alla skadade. Många måste köras till en amerikansk armébas i närheten eller till Bagdad omkring nio mil söderut för att få sjukhusvård.

Flera attentat mot shiamuslimer
I Balad bor både shia- och sunnimuslimer, men de två första bomberna exploderade i ett område med mest shiamuslimer.

Landets shiamuslimska majoritet har utsatts för flera blodiga attentat utförda av sunnimuslimska terrorgrupper som vill störa och helst omintetgöra den USA-ledda demokratiseringsprocessen i Irak.

Folkomröstning
Och det är nu bara drygt 14 dagar kvar tills irakierna i en folkomröstning skall säga ja eller nej till en ny grundlag.

Sunnimuslimerna är inte nöjda med grundlagsförslaget som dom anser leder till ett Irak med en självstyrande kurdisk och en självstyrande shiamuslimsk del som tar hand om alla oljeinkomster.

Sunniterna, som hittills styrt Irak, blir av med både inflytande och oljepengar, befarar de. Många sunnimuslimska ledare uppmanar därför de sina att rösta nej till den nya grundlagen.

De mer militanta grupperna försöker stoppa både grundlag och folkomröstning med blodiga attacker, som de hoppas leder till kaos i landet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".