På Klarabergsgatan i Stockholm är biltrafiken flyttad  till förmån för spårvagnen.
På Klarabergsgatan i Stockholm är biltrafiken flyttad till förmån för spårvagnen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny rapport för att främja spårvagnstrafik

2:17 min

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har på uppdrag av Transportstyrelsen, tagit fram en ny rapport som ska ge vägledning till politiker och tjänstemän vid anläggandet av nya spårvägar.

– Det är ett underlag för att se hur man ska utforma en spårvagnsanläggning, speciellt när det gäller andra svenska städer som funderar på spårvagnstrafik, säger Ragnar Hedström, forskare på VTI i Linköping.

13 svenska städer har en gång i tiden haft elektriska spårvagnar i trafik. Men bilismens framfart gjorde att många spårvägar försvann. Att spårvagnar är ganska ovanliga i Sverige gör att det finns en osäkerhet om hur de fungerar i stadstrafik med bilar, bussar, cyklister och fotgängare, anser forskarna på VTI. Det ska deras rapport råda bot på.

Rapporten handlar både om säkerhet och ger praktiska tips. Till exempel att spårvagnsområdet ska vara tydligt markerat och att rondeller fungerar dåligt med spårvagnar. Paul Hellrin, som kört spårvagn i Norrköping i 35 år, ser själv flera fördelar med spårvagnen.

– Jag är ganska stolt över att jag kör fossilfritt. Det tänker jag ofta på i och med att jag körde buss med diesel förr i tiden. Jag slipper köer, jag slipper väggupp, och man får med alla även om det är rusningstrafik, säger han. 

Stockholm, Göteborg och Norrköping har på senare år gjort stora satsningar i sina spårvagnsnät. Lund ska bli Sveriges fjärde spårvagnsstad år 2020. Och i bland annat Malmö, Helsingborg och Uppsala har spårvagnar diskuterats.

Höga investeringskostnader är ofta det som stoppar spårvagnssatsningar. Ragnar Hedström på VTI tror ändå att miljövänligheten gör att spårvagnen har framtiden för sig.

– Ja, jag tror ju på den och jag hoppas att det blir fler städer i Sverige som kommer att bygga spårvägsanläggningar på samma sätt som Lund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".