lådorna är smitthärdar
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Linnea Möricke brukar ha handsprit med sig när hon reser.
2 av 2
Linnea Möricke brukar ha handsprit med sig när hon reser. Foto: Annie Wernersson, Sveriges Radio.

Studie: Lådan i kontrollen kan göra dig sjuk

2:16 min

Virus i luftvägarna kan lätt spridas via de lådor som används i säkerhetskontrollen på flygplatser.

Det visar en finländsk-brittisk studie som undersökt olika sorts ytor som många resenärer kommer i kontakt med.

Linnea Möricke står vid säkerhetskontrollen på Bromma flygplats och ska snart gå på sitt plan. Hon tänker på hygienen när hon flyger.

– Ja, det gör jag absolut. Jag tvättar händerna lite mer noggrant och verkligen gnuggar när jag torkar mig. Jag har ofta handsprit med mig i väskan. 

Tänker du på det här i säkerhetskontrollen?

– Just kopplat till hygien? Nej, här tänker jag inte på det så mycket.

Det som få kanske tänker på är hur många som är i beröringskontakt med lådorna vid säkerhetskontrollen under ett dygn och vad det innebär med tanke på smittsamma virus, som till exempel virus i luftvägarna.

År 2016, i influensatider, gjordes en finländsk-brittisk studie som en del av en EU-satsning – avsikten var att ta reda på hur allvarliga infektioner sprids till exempel på flygplatser och hur man skall kunna motarbeta infektionshot.

Enligt studien hittade man virus i 10 procent av proven, kommenterar Niina Ikonen på Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL. Förutom lådorna i säkerhetskontrollen, kollade man bland annat disken vid passkontrollen, lekutrymmen, luften och toaletterna.

Lådorna vid säkerhetskontrollen visade sig vara de främsta smittohärdarna då det handlar om virus i luftvägarna, och samma gäller för lekutrymmen.

Tillbaka till säkerhetskontrollen på Bromma flygplats. Anders Ripp ska flyga till Ängelholm, han har inte heller tänkt på virusrisken i säkerhetskontrollen.

– Det är ju inte trevligt. Det är ungefär samma sak som att jag inte heller tänker på det när jag handlar, när jag tar en varukorg. Jag tänker inte på de, kanske, miljoner baciller som finns på dem. Det är ju väldigt hemskt när det är luftburet naturligtvis med tanke på att man sitter i slutet system på flygplanet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista