Huskvarna efter mordet
1 av 2
Hemlösa Gica mördades i Huskvarna. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.
Huskvarna efter mordet
2 av 2
Huskvarna efter mordet Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Trakasserades i två år – sedan mördades Gica

2:00 min

Det misstänkta mordet på en rumänsk man i Huskvarna föregicks av en lång tids trakasserier, det kan Ekot och P4 Jönköping berätta i dag. I två års tid ska några tonårspojkar ha trakasserat mannen, hånat honom, och filmat honom mot hans vilja.

För drygt tre veckor sedan hittades 48-åriga Gica från Rumänien död i Huskvarna. Det är tonårspojkar som misstänks ha mördat honom.

Ekot och P4 Jönköping har pratat med dussintals personer med olika typer av insyn i händelserna inför det misstänkta mordet. Och vi kan nu berätta hur trakasserierna mot Gica började redan för två år sedan, när några tonårspojkar började kalla honom för öknamnet "råttan". 
 
Snart blev det en grej för killarna att åka till Gica. De provocerade honom. Sparkade på det skjul han då bodde i. När Gica försökte få dem att sluta så gjorde de bara narr av honom.

Vid flera tillfällen filmade de honom, en del av de klippen har delats på sociala medier.
Det här berättar flera, av varandra oberoende, personer för oss.

När Gica i stället flyttade till en park fortsatte trakasserierna där. Ibland kastade de saker på honom.

Det är också i den parken som två av tonårspojkarna nu misstänks för att ha mördat Gica.

Gica var hemlös, och när han inte fick några jobb tiggde han utanför gallerian i Huskvarna. Frukost brukade han äta hos Frälsningsarmén, och där lärde han känna Dusica Pavlovic. De brukade prata om hans barn som nu vuxit upp, hans tidigare jobb och liv i Rumänien. Men hon säger att han aldrig berättade om trakasserierna här i Huskvarna.

– Han berättade inte att han hade problem, med någon, säger hon.
 
Karl Christensen är ungdomsansvarig präst för Svenska kyrkan i Huskvarna, och han reagerar starkt på vad som nu framkommer.

– Ja, det är så djupt sorgligt som det kan vara, säger han.
 
Han tycker att det låter som att trakasserierna var en del av en farlig avhumanisering, och att det är svårt att förstå hur det kunnat gå så långt.

– Ännu mindre förstår jag hur det här kan ha pågått så länge utan att någon har sett eller reagerat, säger Karl Christensen.

Samtidigt säger flera av de ungdomar vi pratat med att de inte tror att någon vuxen förstod vad som hände. Även nu är det många ungdomar som inte alls vill prata om händelserna. Det har också florerat hot, i syfte att hindra personer att prata om det de vet.

Sveriges Radio har utan framgång sökt både polis och åklagare.

Ett längre reportage om det misstänkta mordet på Gica sänds i söndagsmagasinet Godmorgon, världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".