Allt fler desperata båtresor över Medelhavet

2:34 min

Det blir allt vanligare att de som flyr över Medelhavet drunknar. Skillnaden är dramatisk jämfört med förra året.

Siffrorna kommer från en rapport som FN:s flyktingkommissariat UNHCR presenterar idag. FN-organet kallar sin rapport "Resor i desparation" - "Desperate journeys" och publicerar den just idag, den 3 september, för att hedra minnet av den 3-årige syriske pojken Alan Kurdi som drunknade för tre år sedan.

En av 18 migranter som gett sig ut i båtar på Medelhavet för att nå Europa har drunknat i år, jämfört med en på 42 under samma period förra året. 

Anledningarna är flera: Räddningsfartygen är betydligt färre när frivilligorganisationer inte tillåts vara på plats, gummibåtarna är av allt sämre kvalitet och saknar bensin. Dessutom vittnar rapporter och videofilmer om en brutal libysk kustbevakning, som motar tillbaka migranter vilka ibland blir så desperata att de hoppar över bord.

Betydligt färre migranter når numera Italien sedan EU och den italienska regeringen satsat stort på att stoppa trafiken. Men uppblossande och växande strider på den libyska sidan, i huvudstaden Tripoli, kan leda till att många fler migranter nu framöver försöker ta sig därifrån över Medelhavet.

UNHCR:s rapport Desparata resor eller Resor i Desperation och FN-organets rekommendationer att låta familjer återförenas utan att behöva utsätta sig för faror till havs kommer just idag den 3 september. För tre år sedan, den 3 september 2015, hittades en treårig pojke i röd t-shirt, blå byxor och små skor liggande död i vattenbrynet på en turkisk strand med ansiktet nertryckt i sanden.

Hans familj hade flytt striderna i Syrien och från Turkiet skickat ansökningar till Kanada om asyl, men ansökan var ofullständig blev svaret, så familjen beslutade att fortsätta sin flykt via båt till Grekland. 
 
Bilden av den livlösa lilla pojken Alan Kurdi skakade världen, men idag har flyktvägarna blivit ännu mycket mer komplicerade för familjer. Ungefär lika många flyktingar och migranter kommer sjövägen till Grekland som till Italien.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista